Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 iulie 2022

VACANȚA din CĂRȚILE DE VACANȚĂ

 

        
           E vară!

           E vremea lecturilor de vacanță!

         Dragi copii, bucurați-vă de timpul liber pe care îl aveți la dispoziție și de anotimpul surprinzator în care ne aflăm!

     O mulțime de personaje din cărțile voastre dragi au trăit vacanțe cu aventuri și peripeții extraordinare! De la aventuri pline de adrenalină și suspans, la călătorii fantastice pe tărâmuri imaginare, cititorul se bucură din plin de povești reale sau de povești magice care le transformă într-o lectură încântătoare!


        Citind romanul Doi ani de vacanță scris de Jules Verne, veți fi impresionați de aventura celor cincisprezece copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, elevi la un colegiu din Noua Zeelandă, aflați într-o călătorie pe iahtul Sloughi în plin ocean, în emisfera australă. Pe o furtună puternică, vasul intră în derivă și naufragiază pe o insulă pustie. 

    Din echipajul vasului, singurul supraviețuitor este musul. Chiar dacă la început acesta reușește să amelioreze și să organizeze viața naufragiaților, rivalitățile dintre copii iau amploare iar scindarea între membrii comunității este tot mai vizibilă.

    Un eveniment neprevăzut agită și mai mult viața pe insulă. O navă aflată sun controlul unor răsculați care se dovedește că vroiau să facă negoț cu sclavi se scufundă în vecinătatea țărmului insulei.

    Forțați de îmrejurări și puși în fața pericolului, copiii sunt nevoiți să coopereze între ei.

    Răsculații vor fi învinși cu ajutorul a doi membrii supraviețuitori din echipajul inițiel al noii epave și descoperă că ajunseseră pe insula Hanovra, aproape de coasta chiliană. 

    La doi ani după dramaticul naufragiu reușesc să părăsească insula și să ajungă acasă în Auckland (Noua Zeelandă).

                                                             

               **


    Vacanța celor doi prieteni din cartea Kristinei Kele este chiar O vacanță fantastică!

    Debutul dezastruos și descuranjant cu care începe vacanța lui Toni se va transforma repede într-o aventură încredibilă în care va porni alături de Daria, noua lui prietenă.

       Tablorile vii cu peisaje superbe pictate de mătușa Zina se dovedesc a fi tot atâtea porți spre o  lume imaginară, fabuloasă și imprevizibilă în care, copiii evadează din lumea reală bucurându-se deplin de perfecțiunea naturii pe care o descoperă și totodată învățând să se ferească de pericole nebănuite.

    Atenție, pericol de aventură!

     Călătorind astfel în imaginar, copiii descoperă peisaje aievea, lucruri și vietăți ciudate,  experimentând  stări netrăite până atunci în lumea reală. Învață să descopere frumusețea lumii și miracolul vieții! (O simplă adulmecare a parfumului suav de floare - o floare specială, asemănătoare cu o margaretă -  a trezit în ei o stare euforică și o senzație extraordinară de putere. "Simțea că ar putea muta munții din loc, și da, cel mai mult și-ar fi dorit să zboare!

    În acel moment observă că Daria plutește ușor. Categoric plutea la aproximativ treizeci de centimetri de sol.

    Dorințele și gândurile devin realități și speranțele bucurii incomensurabile!

    Aventura fantastică continuă!

    Din Grădina visării, locul unde frumusețea și abundența sunt alimentate de dorințe, copiii pornesc mai departe ducând cu ei Perla Viselor de care trebuie să aibă grijă. Străbat Tărâmul Imaginației unde întâlnesc copaci gigantici cu fructele lor neobișnuite, defapt legume, peisaje din savană cu animale de dimensiuni impozante, apoi jungla plină de pericole și apoi marea încercare când, prin puterea gândului reușesc să anihileze pantera de foc transformând-o într-un cățel ciudat, simpatic și inofensiv.

    Revenirea în lumea reală, în sufrageria mătușii, este prilej de bucurie dar și de nostalgie în amintirea  aventurilor trăite.

    Darul mătușei Zina este unic și neprețuit: Semințele Recunoștinței. Ele vor înflori curînd așa cum s-a întâmplat cu pritenia celor doi copii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.