Faceți căutări pe acest blog

marți, 3 octombrie 2023

 În lumea lor,

în "lumea celor care nu cuvântă" ....


    O lume fascinantă, plină de curiozități, de minunății sau de mistere, aceasta este lumea lor, LUMEA ANIMALELOR.

  Fie că le avem aproape de noi sau le întâlnim zilnic în drumurile noastre, ori le căutăm și le cercetăm  în mediul lor de viață - indiferent de zona geografică căreia aparțin, ele sunt parte din viața Pământului, parte din viața noastră!

  Chiar dacă pentru noi, oamenii,  sunt "necuvântătoare", o mulțime de gesturi de recunoștință și de afecțiune pe care le primim de la ele, ne fac viața mai bună, mai ușoară, mai plină!

  Important este să ne dorim să le cunoaștem mai bine ca să le răsplătim corect afecțiunea, să le înțelegem, să le ajutăm!

    INFORMAȚIA există, indiferent de unde o primim: din cărți științifice (ENCICLOPEDII, ATLASE) din sfaturile cunoscătorilor, ale profesioniștilor sau, uneori, chiar și ale prietenilor cu suflet care le cresc și le ocrotesc, împărtășind cu ceilalți din experiențele și întâmplările lor.

    





            În fiecare an , pe 4 octombrie, le sărbătorim, pentru că

 și azi este ziua lor,

ZIUA ANIMALELOR!

***

          Dragi cititori, în colecțiile bibliotecii veți găsi oricând publicații care să vă ajute să le descoperiți, să le înțelegeți mai bine, să le ocrotiți!


    ***

Dragi copii,

    Mulți dintre voi sunteți pasionați de lumea dinozaurilor, atât de pasionați, încât le știți chiar și clasificările științifice! Impresionant!😊

     O mulțime de animale din zilele noastre  chiar dacă nu sunt de talia animalelor preistorice, se remarcă în regnul lor fiecare prin anumite caracteristici fizice, comportamentale, etc., astfel încât sunt menționate în enciclopedii și publicații într-un clasament (top) bine stabilit și precizat de oamenii de știință.

    Iată câteva curiozități din lumea animalelor care le situează pe următoarele în TOP 100 DE ANIMALE

    DRAGONUL DE KOMODO



   Este cea mai mare și mai grea șopârlă de pe pământ, dragonul de Komodo arată ca o creatură din epoca dinozaurilor. Acest prădător feroce este înarmat cu gheare ascuțite și cu dinți mai zimțați. Mănâncă aproape orice prinde, de la cerbi la animale mult mai mari, precum bivolul de apă. 

    Poate atinge o lungime de 3 m și o greutate de 150 kg. 

    Este răspândit în insulele Lesser Sunda din Indonezia.

    Dragonul de Komodo are peste 60 de dinți, fiecare cu o lungime de până la 2,5 cm. Dinții au margini zimțate ca ]n cazul rechinilor rechinilor.


    PASĂREA-RINOCER



     Această pasăre mare și puternică și-a primit numele datorită ciocului sau pliscului uriaș, care se aseamănă cu un corn de rinocer. Uimitorul plisc al păsării-rinocer este acoperit cu cheratină (un material tare și ușor) și are multe întrebuințări. 

    Ciocul foarte util și creasta roșie nu sunt atât de grele pe cât par, având pe alocuri în interior spații aerate, precum un fagure.

     Poate atinge o lungime de 80-90 CM și o greutate de 2 kg

     Este răspândită în sudul Asiei. 

    Pasărea-rinocer culege cu precizia unui expert boabe mărunte, semințe și muguri , gata să le arunce în aer, ca un adevărat jongler, și apoi să le înghită.

    

ȚESTOASA GIGANT DE GALAPAGOS


    Enorma țestoasă de Galapagos cântărește mai mult decât patru oameni adulți.

    Este una dintre cele mai mari broaște țestoase din lume și una dintre cele mai gigantice reptile. Țestul masiv este alcătuit din oase , iar broasca își poate retrage capul și membrele moi în ele pentru a se proteja.  Creatură pașnică și înceată, își petrece câteva ore în fiecare dimineață la soare, pentru a se încălzi. Apoi hoinărește prin împrejurimi, hrănindu-se cu frunze și flori.

    Doarme cel puțin 14 ore pe noapte.

  Această țestoasă poate supraviețui timp de un an fără să bea apă sau fără să mănânce, datorită organelor sale interne foarte lente și capacității de a stoca apa în organism.

    Țestoasele care se hrănesc pe uscat au carapacea bombată iar cele care se întind ca să mănânce plante mai înalte, au carapacea curbată în față, pentru a-și putea înălța capul.

Parker, Steve, Johnson, Jinny, TOP 100 ANIMALE, Ed. AQUILA, Oradea

    ****

    Copiii care au trecut azi pragul bibliotecii s-au bucurat de aceste publicații și de alte cărți interesante!😉





    


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.