Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 august 2023

AUGUST - CALENDAR LITERAR : PANAIT ISTRATI


n. 10 august 1884, Brăila - d. 16 aprilie 1935, București

    A fost un scriitor român de limbă română și franceză.

    Opere semnificative: Chira Chiralina, Ciulinii Bărăganului, Moș Anghel, Codin


BIBLIOTECA ȘCOLARĂ


MOȘ ANGHEL

Povestirea Moș Anghel scrisă în trei părți prezintă viața unei familii scindate și destinul tragic al lui Moș Anghel, personajul principal, descris excepțional de autor.

Povestirea este presărată cu descrieri de natură din ținuturile Brăilei, Călărașilor și ale Galațiului de o frumusețe aparte:

................................................................................................................................................

    Rămăsei singur sub cortul pe care un vânt ușor îl făcea să plescăiască întocmai ca valurile. Nu-mi era somn. Mintea mi se ducea la toate câte trăisem, pe când auzul se trudea să prindă vreo vorbă în cortul vecin dar, dar n-auzii decât foșnetul pustietății.

    Tulburat, ieșii să fac câțiva pași pe-afară și atunci mi se păru că timpul se oprise din mers.

    Vrajă ... Pace veșnică ... împărăția stufului și a papurei, a murelor, a puzderiei de broaște pitite pe foi de nufăr; a nagîțelor dormind cu un ochi deschis, împărăția senină a țânțarilor, netulburată în clipa aceea de către om, gusta din fericirea noptatică a dăinuirii. Auzii un pește zbătându-se la suprafața apei. Un cocor clămpăni prelung din plisc , pe când un uliu sfâșia întunericul cu puternica-i batere de aripi. Și sub dulcea adiere a unui vânt ușor. nenumăratele spice focoase ale pipirigului semeț se plecau într-o parte și într-alta, mulțumind Domnului în tăcere.

    Judecata îmi amorții...Devenii una cu pustiul...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.