Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 septembrie 2022

14 SEPTEMBRIE: CALENDAR LITERAR - GEO BOGZA

 

14 SEPTEMBRIE:

CALENDAR LITERAR   - GEO BOGZA

n. 6 februarie 1908, comuna Blejoi - d. 14 septembrie 1993, București

CARTEA OLTULUI

**

"Cu Cartea Oltului, Geo Bogza se așază în literatura epică a noastră ca un hăulitor poet, ca un homeric letopiseț, ca un giuvaergiu al cuvântului, un artizan al frazei, un rapsod al cântecului de străfunduri".

                                                                                                    Ștefan Roll

**





A DOUA CONFRUNTARE CU MUNȚII

...................................................................................

    Vulcanici, munții pe care Oltul îi străbate sunt atât de tociți, încât par un fund de ocean, peste care neîncetat s-ar rostogoli uriașe talazuri. Dintre tumulii de lavă, doi mai înalți se ridică pe un mal și pe altul, ca o poartă bizară, spre un regat de temple năruite. În jurul lor, ceilalți se țin strâns, asemeni orbilor, când se tem să nu se piardă unii pe alții. 

    Aceste conuri roase de vreme sunt, în schimb, acoperite de o pădure cum Oltul n-a mai întâlnit niciodată. Trunchiuri, purtate de aspirația înălțimii, țâșnesc spre cer, ca sub impulsul vechilor erupții. Crescute din lava împietrită, ele au tăria unor coloane de granit. Oare n-au bântuit furtuni pe aici, sau zadarnică le-a fost înverșunarea? Atât de stranii, atât de dureros mai albesc, în amintirea Oltului, pădurile prin care a curs odinioară, pădurile de brad, pustiite.

    Aici, chiar cele mai năprasnice vijelii scutură, cel mult, crengile stejarilor, pardosind cu ghindă un larg teritoriu. Turme întregi de mistreți o ronțăie cu lăcomie, cotrobâind prin ruinele vulcanilor. Însă, oricât de mult le-ar plăcea să macine între măsele micile inimi de lemn, altul e mirajul ce se exercită asupra imaginației și foamei lor sălbatice. Spre toamnă, vântul le aduce în nări, dulce și ațâțătoare, mireasma lanurilor de porumb. Adulmecând-o, ei abia așteaptă căderea nopții. Dar când, înebuniți de poftă, dau să iasă din pădure, se opresc, ascultă, șovăie, și nu îndrăznesc: odată cu întunericul, ceva începe, ce le paralizează chiar cele mai feroce instincte.

.............................................................................................................................................................. 

*****


14 SEPTEMBRIE

ZIUA NAȚIONALĂ A MUNȚILOR





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.