Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 martie 2021

16 MARTIE - CALENDAR CULTURAL

 SELMA LAGERLÖF

n. 20 noiembrie 1858, Östra Emterwik, Suedia - d. 16 martie 1940, Marbacka, Suedia

Scriitoare suedeză, prima femeie care primește Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1909 și prima femeie membră a Academiei Suedeze.

În opera literară a Salmei  Lagerlof predomină povestirea, legenda.

Opere reprezentative: Gosta Berlings (saga),  Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, Jerusalem (roman), Împăratul Portugaliei (roman).

*


"Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia", publicată în două părți în anii 1906, 1907, tradusă în zeci de limbi, este o carte îndrăgită de copiii de pretutindeni.

    Nils Holgersson, eroul principal al cărții, este un băiat ale cărui "plăceri ieftine erau să mănânce, să doarmă și, cel mai mult, să facă pozne".

     Povestea este plină de personaje, cele mai multe fiind păsări și animale,un rol important în desfășurarea acțiunii având-ul gâștele sălbatice. 

    Cartea "Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia" este o "salbă" de povești fantastice și de legende (Legenda provinciei Jamtland, Legenda provinciei Uppland), armonios împletite cu descrierea Suediei și a tradițiilor sale.

    Gâștele sălbatice făcură mai multe popasuri lungi în timpul zilei. Găsiră în toate părțile miriști atât de minunate, încât nu se îndurau să se despartă de ele și abia spre amurg ajunseră în Dȧlsland. Zburară pe deasupra părții de nord-vest a acestei provincii, unde era și mai frumos decât în Värmland. Se aflau acolo atât de multe lacuri, încât uscatul trecea printre ele ca niște fâșii înguste și înalte. Pământul nu era bun de arat. În schimb copacilor le pria, iar malurile abrupte semănau cu niște parcuri încântătoare. În văzduh și în apă era ceva care reținea lumina soarelui, chiar după ce acesta apunea în spatele munților. Fâșii de aur jucau pe suprafețele negre și strălucitoare ale apei, iar deasupra pământului tremura o licărire de culoare roșie palidă, din care se iveau mesteceni alb-gălbui, plopi de munte de culoare arămie și scoruși galbeni-ruginii.

Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, Comoara din Arhipelag - În drum spre mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.