Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 11 decembrie 2024

ATELIERUL DE ISTORIE

     Elevii participanți la atelierul de istorie de azi, 11 decembrie, au avut prilejul de a-și reaminti și de a reflecta asupra unor aspecte importante din tema de lucru stabilită ( cu referire directă asupra aspectelor de cultură și de civilizație geto-dacă în perioada celui de al doilea război daco-roman, conflict militar desfășurat între anii 105 - 106, după ce Decebal a încălcat tratatul de pace încheiat după primul război daco-roman)  vizionând partea a doua a filmului artistic "Dacii", film din arhiva video a Bibliotecii Județene ASTRA.

    Dacă în atelierul precedent am aflat lucruri interesante despre geto-daci, completând informația de bază deja însușită de copii din manualele școlare cu informații științifice din publicații  istorice, a venit momentul să continuăm dezbaterea anterioară cu informații noi despre ROMANI, folosind aceleași prețioase surse bibliografice din colecțiile bibliotecii de filială.

    Copiii au urmărit cu atenție evenimentele istorice surprinse pe pelicula cinematografică dar și prezentarea de informații științifice din materialele selecționate pentru această temă.





📖 📚 
Vestigii dacice pe teritoriul județului Sibiu

    Numeroasele descoperiri arheologice au fost înregistrate pe teritoriul actual al județului Sibiu, mărturii concrete ale viețuirii pe aceste meleaguri încă din etapele timpurii ale procesului de antropogeneză.Așezarea de la Tilișca purtând atributele unei uniuni tribale a dacilor dar și vestigiile dacice contemporane de la Boița și Rod sunt dovezi incontestabile de locuire într-un spațiu geografic prielnic vieții dar și supraviețuirii, oportun strategiilor militare de apărare și de consolidare a pozițiilor de luptă și de apărare.
    
   Din cercetările efectuate în mai multe așezări și puncte ale zonei sibiene asupra periodei feudalismului timpuriu rezultă continuitatea populației românești pe aceste meleaguri dar și  "succesiunea așezărilor și a structurilor de locuire până în veacul al XIII-lea într-un context economic predominant agricol". 

  📖
    
    În acest context de idei dar și pentru a sublinia importanța Sibiului ( un oraș cu istorie bogată, atacat în repetate rânduri de năvălitori dar niciodată cucerit )  în istoria României, vizionarea filmului documentar "Sibiu 825" (material din arhiva video a Bibliotecii Județene ASTRA) a captivat atenția elevilor și le-a oferit ocazia de a face o călătorie imresionantă în istoria orașului.





✦ 🎄
   
    Întâlnirea de azi s-a terminat un moment foarte frumos și emoționant în care copiii, încurajați de doamna pro. înv. Margareta Bogdan, au cântat un frumos colind românesc.

Mulțumim pentru acest moment frumos, acum în prag de Sfinte Sărbători!

Sărbători fericite, tuturor! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.