Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 martie 2024

BIBLIOcinemateca

 

Dragi copii,

    În cadrul programului BIBLIOcinemateca, joi, 28 martie, de la ora 16, veţi putea viziona ecranizarea cărţii "ALICE ÎN ŢARA OGLINZILOR", continuarea romanului fantastic scris de autorul britanic Lewis Carroll "ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR" în anul 1965.Cartea, foarte apreciată deopotrivă de copii şi adulţi, este considerată unul dintre cele mai bune exemple ale literaturii absurdului. În ţesătura poveştii sunt înserate glume şi aluzii lingvistice, filozofice şi matematice.

    Personajul central al poveştii, este Alice,  o fetiţă de şapte ani, despre a cărei viaţă personală se scriu puţine lucruri. Sunt menţionaţi în prima carte sora şi fratele ei care deţine un manual de gramatică latină dar şi prietenele fetiţei, Ada, Mabel şi guvernanta. Nu sunt uitate nici pisicile ei, Dinah şi pisoii Snowflake şi Kitty.

    Alice este fetiţa zglobie, de la mijlocul epocii victoriene, atrasă fără voia ei într-o aventură subterană, după ce a căzut în mod accidental printr-o gaură şi ajunge în Ţara Minunilor, după ce l-a urmărit pe iepurele Alb. Aici întâlneşte mai multe personaje şi îşi schimbă de mai multe ori dimensiunea, ajunge ca martor la procesul Valetului de cupă, unde i se porunceşte de către Rege şi Regina de Cupă să părăsească sala de judecată. Se iscă o ceartă între cei prezenţi  fetiţa susţinând într-un final că personajele nu sunt decât un pachet de cărţi de joc. Pe măsură ce este înconjurată de personaje, fetiţa se trezeşte pe malul râului şi realizează că totul a fost de fapt un vis.

   Spre deosebire de aventurile din prima carte care se petrec vara, aventurile Alicei în Ţara Oglinzilor se petrec toamna. Totul începe în casă, unde Alice se joacă cu puii pisicii ei, Dinah. Printr-o oglindă, ea pătrunde într-o lume alternativă în care piesele de şah sunt însufleţite. Lumea din spatele oglinzii este plină de personaje şi întâmplări ciudate. Apoi, Alice devine în cele din urmă regină şi participă la serbarea ei de încoronare. După ce o scutură pe Regina Roşie, fetiţa se trezeşte înapoi în interiorul casei  cu unul dintre pisoi în mână.

    Finalul cărţii surprinde speculaţiile Alicei, dacă acesta a fost visul ei sau al Regelui Roşu.

   Vă invit să vizionaţi şi să vă bucuraţi de o ecranizare de excepţie a  romanului fantastic ALICE ÎN ŢARA OGLINZILOR .


    Filmul este subtitrat în română

    Durata filmului este de 108 minute.

    Vă aştept cu drag!

    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.