Faceți căutări pe acest blog

vineri, 11 februarie 2022

15 FEBRUARIE - ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII

 

LECTURA, o Călătorie fascinantă în Universul Cărții


Călătorim cu pasul în fiecare zi. Străbatem spații într-un timp limitat de împrejurări, contexte, nevoi.

Și atunci ne dăm seama că, de fapt,  tânjim mereu după acea frumoasă și mereu posibilă , repetabilă, fascinantă Călătorie: LECTURA.

Nu doar una,ci o infinitate de călătorii devin posibile în mod firesc, pentru că odată atins de profunzimea, farmecul, de ineditul sau de misterul ei, Lectura îți deschide drumuri și te provoacă la Cunoaștere, reflectare, trăire.  Trăiești intens  în și prin fiecare personaj de carte. Te bucuri de privilegii nebănuie, fericitule CITITOR. În fiecare moment descoperi lumi și ai libertatea deplină să intuiești finalul, să apreciezi personajul, să-ți dorești - uneori - un deznodământ sau un final poate altfel.

Și toate aceste privilegii și încă multe altele ți le oferă mereu și mereu LECTURA, această Călătorie (in)credibilă în Universul fascinant al Cărții

*

LECTURA, o Călătorie fascinantă în Universul Cărții 

Marți, 15 februarie, vom sărbători Ziua Națională a Lecturii împreună cu colaboratorii noștri de la Școala Gimnazială nr. 25 (elevii clasei a VIIa-B, profesor coordonator Luminița Radu).

Prima parte a evenimentului – LECTURA, O Călătorie posibilă în spațiu și timp - ("Escale" în timp și spațiu românesc) este dedicată evocării celor două personalități ale României, omagiate în ziua de 15 februarie: Spiru Haret și Titu Maiorescu.

Va veni apoi memontul încărcat de emoție și de încântare, când vom citi împreună și vom lăsa CUVINTELE să ne atingă sufletul !

Vor mai fi și alte surprise, cu siguranță!

Veți afla despre tot ce s-a întâmplat frumos într-o zi de mijloc de făurar când LECTURA va aduce primele adieri de primaveră  peste noi și în sufletele noastre.

***








Evenimentul zilei de azi, 15 februarie, a fost nu doar frumos cât mai ales folositor.













    Prima parte a evenimentului - "Lectura, o călătorie posibilă în spațiu și timp" s-a concretizat într-un volum de informații biografice care au evocat personalități importante din cultura română, omagiate în această zi:
SPIRU HARET - academician, matematician, renumit, pedagog român, "reformator al învățământului românesc" și
 TITU MAIORESCU 
 "Critic și teoretician literar, profesor de logică și filozofie, om politic și gazetar, moralist și poet, Titu Maiorescu este - în lumina contrastelor oferite de întreaga sa activitate, de complexa sa personalitate - unul dintre simbolurile culturii românești moderne. Așa cum dintre contemporani, s-a afirmat un Eminescu, iar dintre urmași, un Călinescu".*


*
Momentul de lectură care a urmat prezentării de materiale informative o constituit prima surpriză  plăcută a acestei întlniri. Din cutia ''magică", doamna  prof. Luminița Radu a împărțit tuturor, cuvinte înțelepte în care mari români au scris despre Copilărie, Carte, Bucurie, Viață, împărtășind lumii crezul și convingerea lor.
Am citit pe rând, și ne-am însuflețit și luminat de atâta adevăr și de înțelepciunea cuvintelor!

"Copilăria e o stare fără vârstă, ea ține de infinit, este singura care topește întregul univers înconjurător, vârsta în care nu spaimele de moarte îl macină pe om, ci spaima de care se înfioară și gâzele, parte și ele din acest întreg fabulos numit natură. Copilăria este seismograful care anunță cutremurele intime de mai târziu; în funcție de ea, omul se comportă într-un anumit fel când e matur, și nu altfel."
                                                                                                                                     Petre Sălcudeanu



*
   Un experiment hibrid inedit (propus de prof. coordonator Luminița Radu) a făcut posibilă participarea live ,  a elevei Clara  Tîrnăvean (elev merituos al Școlii Gimnaziale nr.25, aflată în carantină la domiciliu ) în dialog direct cu participanții la eveniment. A fost un moment emoționant pentru toți.
    Iată cum, telefonul mobil, acest indispensabil și util obiect din viața de zi cu zi, a devenit extrem de folositor într-un moment important în care este vorba de informație, educație, conexiuni interumane eficiente.


LECTURA, o călătorie fascinantă în Universul Cărții.

Săbătorim LECTURA prin LECTURĂ. 
CITIM împreună!
Ne bucurăm împreună!
Călătorim împreună în universul fascinat al cărții!

    De această bucurie incomensurabilă a sufletului am avut parte cu toții ascutând poezii duioase, poezii melancolice sau poeme vibrante din operele lui  Eminescu, Alecsandri, Blaga dar și din creația poetică a scriitorilor contemporani B. Fundoianu și Ioana Nicolaie.


    Între recitări, participanții au vizionat un material video realizar de elevi sub îndrumarea prof. coordonator Luminița Radu, o interpretare de grup pe versurile lui Mihai Eminescu, ilustrată cu lucrări de desen și pictură realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 25.




    Versuri frumoase, melodioase, au continuat să se reverse, ca o incantație a primăverii pe care o așteptăm nerăbdători să vină!
    

 *****










    





















    







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.