Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 iunie 2019

25 IUNIE: Calendar cultural sibian: Personalități sibiene


100 CEI MAI MARI SAVANȚI AI LUMII:


HERMANN OBERTH

și începuturile zborului cosmic
1894-1980

   Fizician, matematician și inventator german originar din România, născut în ziua de 25 iunie 1894 la Hermannstadt, județul Sibiu, Hermann Oberth figurează, alături de C.E. Țiolkovski și R.H. Goddard, printre pionierii zborului cosmic.
....................................................................................................................................................
Adolescența și tinerețea lui Hermann Oberth prezintă o importanță deosebită deoarece realizările lui ulterioare au avut la bază micile experimente din acele vremuri. La vârsta de paisprezece ani a elaborat schița unei rachete, preconizând folosirea combustibililor lichizi pentru acest tip de de vehicul interplanetar. Un an mai târziu, a conceput o centrifugă cu brațul mobil de 3,5 m  lungime, care ar fi făcut posibil studiul efectelor presiunii de la lansare asupra viitorilor călători spațiali - centrifugă similară cu cele folosite în ziua de astăzi la antrenamentele cosmonauților. La șaptesprezece ani a intuit formulele matematice corecte ale forței de propulsie și ale vitezei optime, stabilind totodată ecuațiile mișcării în vid. La douăzeci și trei de ania conceput primul motor-rachetă, iar la douăzeci și șase a avansat ideea rachetei cu mai multe trepte.
   
din Simmons, John, 100 CEI MAI MARI SAVANȚI AI LUMII, Ed. LIDER, 1996, p. 256-258



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.