DACII -
"CEI MAI VITEJI ȘI MAI DREPȚI DINTRE TRACI"
📖
Poporul român, unul dintre cele mai vechi popoare europene, a cărui istorie începe cu cea a geto-dacilor, prin strămoșii săi cei mai îndepărtați aflându-se aici, în spațiul carpato-danubiano-pontic, din vremuri imemoriale, s-a afirmat unitar odată cu evoluția societății omenești.
Creatori ai uneia dintre marile civilizații ale lumii antice, deținând o apreciabilă forță politică și militară în zona centrală și sud-estică a Europei sub regii Burebista și Decebal, geto-dacii au fost continuu în atenția izvoarelor scrise ale antichității. Săpăturile arheologice la rândul lor au adăugat , prin rezultatele dobândite, elemente de mare valoare în ce privește cunoașterea lor tot mai amănunțită și mai profundă.
Teritoriul actual al județului Sibiu - o mărturisesc descoperirile arheologice - poate fi inclus în aria geografică în care s-au desfășurat etapele timpurii ale procesului de antropogeneză, densitatea la locuire crescând în epocile următoare ale preistoriei și protoistoriei. Cu deosebire dispunem de numeroase mărturii cu privire la intensa locuire a teritoriului sud-transilvan în epoca fierului, atunci când se dezvoltă înfloritoarea civilizație geto-dacică. În ultima fază a Latenului așezarea de la Tilișca întrunește atributele unei uniuni tribale a dacilor dintre Olt și Sebeș; vestigii dacice contemporane existând și la Boița și Rod. Izvoarele literare oferă date privind luptele de apărare împotriva expansiunii imperiului roman. În drumul lor spre Sarmisegetusa, capitala Daciei, romanii cuceresc și spațiul dintre Olt și Sebeș controlat de uniunea tribală de la Tilișca. La ieșirea din deficleul Oltului romanii, considerând această zonă de importanță strategică, în cel de al doilea război daco-roman au constituit un punct întărit (castellum) la Boița (Caput Stenarum) pe unde trecea și drumul spre Apullum.
...................................................................................................................................................
Cercetările arheologice efectuate în mai multe puncte și așezări ale zonei sibiene asupra perioadei feudalismului timpuriu demonstrează continuitatea populației românești, succesiunea așezărilor și a structurilor de locuire până în veacul al XIII-lea într-un context economic predominant agricol.
..................................................................................................................................................
Cercetarea istoriei ne dovedește că Țara Românească, Moldova și Transilvania s-au dezvoltat de-a lungul secolelor în strânsă legătură una cu alta, ca urmare a unității geografice, a caracterului complementar al economiei lor, a formelor de viață materială și spirituală comune, a unității poporului român și a limbii sale.
(Mihai Racovițan, Pamfil Matei - Sibiul și Marea Unire, Sibiu, 1993, p.7,17
📖 📖 📖
Atelierul de istorie desfășurat miercuri, 20 noiembrie, în cadrul proiectului "Istoria, de la poveste la adevăr științific" împreună cu colaboratori de la școala gimnazială nr. 25 (clasa a IV-a, prof. înv. Margareta Bogdan), a avut ca temă "Dacii - cei mai veteji și mai drepți dintre traci".
În cadrul atelierului, informațiile esențiale au fost rezumate într-un material ppt prezentat elevilor, pentru care am folosit drept sursă bibliografică publicațiile științifice din colecțiile bibliotecii ASTRA, materiale pe care elevii sunt permanent încurajați să le solicite și să le folosească pentru documentare în realizarea proiectelor școlare.
În partea a doua a întâlnirii, participanții la atelierul de istorie au avut prilejul să vizioneze filmul artistic "DACII", filmul de debut cinematografic al marelui actor și regizor român Sergiu Nicolaescu. Materialul prezentat face parte din arhiva video a Bibliotecii Județene ASTRA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.