Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 noiembrie 2023

1 DECEMBRIE - ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

 

105 ANI DE LA MAREA UNIRE


"" SIBIUL 

ȘI

MAREA UNIRE "


    ASOCIA'ȚIUNEA DIN SIBIU -

UN REAZEM NAȚIONALITĂȚII ROMÂNE


     Întemeierea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român  (ASTRA)

    Primul document elaborat de fruntașii românilor din imperiul habsburgic , din dorința de a finaliza vechile demersuri pentru constituirea unei societăți culturale a românilor aflați de secole sub o apăsătoare dominație economică și spirituală străină și dușmănoasă, este Rugămintea mai multor bărbați fruntași ai națiunii noastre către "¨nalta Locotiință c.r. transilvană, pentru a se da voia la ținerea unei adunări consultătoare în privința înființării unei asociații pentru literatura și cultura poporului român", înaintată oficialităților la 10 mai 1860, întărită prin cele 176 de semnături prestigioase, între care remarcăm pe cele ale lui Andrei Șaguna, Al. Sterca Șuluțiu. Ioan Pușcariu, Iacob Bologa, dr. Ioan Rațiu Timotei Cipariu, N.Popea, I. Popasu, Ilie Măcelariu, Iacob Mureșianu și ale altor apărători și slujitori ai culturii și ființei naționale.

    Această petiție este importantă nu numai pentru că marchează un moment fericit oentru înființarea Asociațiunii, ci și prin conținutul ei, prin viziunea modernă pe care inițiatorii și susținătorii ei o demonstrau atunci când subliniau ideea de progres care orienta și stimula eforturile creatoare ale tuturor popoarelor, și când încadrau aspirațiile românilor spre prosperitate econimică și spirituală în contextul luptei spre înaintarea fericirii universale, subliniind că românii din Transilvania nu ndoresc nimic mai tare decât posibilitatea de a putea dovedi aceasta (aspirația firească și justificată spre progresși bunăstare, asemenea tuturor națiunilor n.n.) în fapte, ca prin aceea să să fie părtași luminărei și culturei moderne".

    Adunarea de constituire a Asociațiunii a avut loc la Sibiu în Sala seminariului arhidiecesan de pe strada Cisnădiei nr. 7 (Heltauergasse), vizavi de hotelul Împăratul Romanilor și în apropierea redacției Tribunei lui I. Slavici de mai târziu(str. Cisnădiei nr.3, azi, str. N. Bălcescu. în zilele de 23 - 26 octombrie / 4 - 7 noiembrie 1861,

    Întemeierea Asociațiunii însemna deci, finalizarea unor eforturi ce au durat decenii, de instituționalizare modernă a culturii naționale, pentru apărarea și dezvoltarea acesteia.

.....................................................................................................................................................................

    „ASOCIAȚIUNEA a participat ca invitată la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 decembrie, care a desăvârșit și legiferat, prin votul națiunii, Marea Unire a poporului român. Ea a fost reprezentată de Corneliu Bardoși și Ioan Banciu, în urma îmbolnăvirii lui Andrei Bârseanu și Octavian Russu pe care Comitetul Central îi desemnase delegați la 23 noiembrie 1918, și le aprobase împuternicirile necesare.  dar, trebuie avut în vedere că la acea măreață sărbătoare a poporului românesc au fost prezenți mulți fruntași ai Asociațiunii , ca membrii ai altor delegații de pe întregul teritoriu național, și că ea a participat direct, prin conducătorii săi și prin cadrele din despărțăminte la pregătirea și desfășurarea Marii Adunări Naționale.

    

Racovițan, Mihail. Matei Pamfil - Sibiul și Marea Unire, Cercul Militar Sibiu, 1993, p.104-106


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.