Faceți căutări pe acest blog

marți, 23 noiembrie 2021

CALENDAR LITERAR - 45 de ani de la moarte scriitorului ANDRȆ MALRAUX

  ANDRȆ MALRAUX

n. 3 noiembrie 1901, Paris, Franța - d. 23 noiembrie 1976, Creteil, Île de France, Franța

Scriitor, ziarist și om politic francez.

Scriitor reprezentativ al literaturii franceze din secolul trecut a cărui personalitate tumultuoasă s-a manifestat deopotrivă în cauzele în care a crezut dar și ca om politic întreprinzător, "dotat cu o largă viziune ce a lăsat urme durabile în societatea și cultura franceză".

***

"Considerăm că valoarea fundamentală a artistului european, în marile noastre epoci, începând cu sculptorii catedralei din Chartres, până la marii individualiști, de la Rembrandt la Victor Hugo, constă în voința de a vedea în artă și cultură obiectul unei cuceriri. Pentru a fi mai precis, că geniul este o diferență cucerită , [...], nu există geniu care să copieze, nu există geniu servil [...]. Există în descoperire, în artă, ca și în celelalte domenii, un fel de semnătură a geniului, și această semnătură nu s-a schimbat de-a lungul celor cinci milenii de istorie pe care le cunoaștem ".

André Malraux

**




Opere reprezentative 

LA VOIE ROYALE (CALEA REGELUI) (1930), este "un roman fabulos, și totodată dur și pesimist, de aventuri cu iz inițiatic în jungla cambodgiană."*

LA CONDITION HUMAINE (CONDIȚIA UMANĂ) (1933), cu acțiunea în 1927, în timpul luptei pentru putere între comuniști și naționaliștii lui Ciang-Kai- Shek. Cartea este "o frescă tragică despre vulnerabilitatea valorilor și a destinelor omenești". Romanul a primit premiul Goncourt în anul 1933.

L' ESPOIR (SPERANȚA) (1937), evocă ororile și dezastrele războiului Civil din Spania(1936-1939)

LE MUSEE IMAGINAIRE (MUZEUL IMAGINAR) (1952-1954), este o fascinantă călătorie în lumea unor capodopere artistice - pictură, sculptură, din toată lumea și din epoci diferite.

* https://paginiromanesti.ca/2011/08/23/crochiu-andre-malraux-un-spirit-fantast-si-renascentisa


Alte opere literare:

LES CONQUERANTS (CUCERITORII)

LES NOYERS DALTENBOURG  (NUCII DIN ALTENBOURG)

LA CRȆATION ARTISTIQUE  (CREAȚIA ARTISTICĂ).



 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.