Faceți căutări pe acest blog

joi, 26 august 2021

 

26 AUGUST - Ziua Internațională a Câinelui

                   

    Un loc confortabil de dormit, hrană și spațiu suficient pentru joacă dar mai ales afecțiune, fac din animalul de companie preferat cel mai bun și mai fidel prieten.

    Mereu în preajma și în locuințele oamenilor, animalele de companie devin parte din familiile noastre, aducând o stare de bine în viața de zi cu zi.

    Le îndrăgim pentru că ne fac viața mai frumoasă, pentru că ne înduioșează și ne emoționează cu aspectul și comportamentul lor, ne oferă siguranță și protecție iar devotamentul de care dau dovadă ne impresionează uneori până la lacrimi.

    Rămân prieteni pe viață atunci când le oferim nu doar un nume și hrană ci mai cu seamă afecțiune - o duioasă îmbrățișare în fiecare zi poate face minuni.

*

    Câinele a apărut pentru prima dată în Eurasia, acum aproximativ 13000 de ani. Dacă la început a fost considerat descendent al lupului cenușiu, în 1993, un institut american - Simithsonian Institute of Mammalogist - a reclasificat câinele ca subspecie a lupului. În Siberia și în Belgia au fost descoperite urmele unor câini domesticiți în urmă cu aproape 33000 de ani.

    Majoritatea animalelor de companie sunt urmașii celor care, într-un fel sau altul, le-au fost de folos oamenilor de-a lungul istoriei. Câinii îi însoțeau pe oameni ziua la vînătoare și noaptea îi păzeau. Comportamentul și atitudinea lor în preajma omului în situații dificile, periculoase, fac din aceste minunate patrupede adevărați eroi.

    În semn de recunoștință pentru faptele lor minunate, pentru sacrificiul și devotamentul lor,  sau chiar și numai pentru prezenta lor în viețile noastre, câinii  au devenit personaje îndrăgite în cărțile copilăriei sau în cărți de aventuri și documentare, pe care le descoperiți cu încântare și bucurie în rafturile bibliotecii.


*


 *


**



**

CURIOZITĂȚI din lumea câinilor:

👉 Cel mai mic cățel din lume trăiește în Kentucky și este mai mic decât o doză de suc.

    Unii câini de zăpadă, cum sunt malamuții de Alaska, își înfășoară cozile în jurul capului, folosindu-le ca pe niște fulare călduroase, care îi protejează de zăpadă.

    Multe rase de câini au două rânduri de blană - una moale, dedesubt, și una mai aspră, deasupra, Astfel corpul rămâne cald, iar pielea nu se udă, ca și cum ar fi protejată de o jachetă impermeabilă.

                                                    National Geographic Kids, Totul despre animalele de companie, București, Litera, 2016

    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.