Faceți căutări pe acest blog

luni, 5 iulie 2021

5 IULIE - CALENDAR CULTURAL

 VISARION ROMAN

n. 5 iulie 1833, Dârlos - d. 29 mai/11 mai, Sibiu

profesor, publicist, om politic

A fost primul bibliotecar și arhivar al Asociației Transilvane pentru Cultura Română și Literatura Poporului Român.

"Cea mai importantă contribuție , paralel perioadei în care funcționa drept primul bibliotecar al ASTREI or notar la Rășinari, este realizarea săptămânalului Amicul Școalei (1860-1865), un organ de presă extrem de dinamic în construirea conștiinței naționale: publicau personalități din Ardeal se republicau poezii de dincolo de Carpați, se propuneau articole pedagogice, dar și "Știri din România", urmărindu-se legile școlare, ori știri din activitatea asociațiilor culturale românești, ori a elevilor și studenților români transilvăneni. Din 1861 până în 1882 editează Calendarul Amicul Poporului, din 1866 cu grafie latină, o sursă excelentă astăzi de cunoaștere a vieții economice, sociale și duhovnicești a oamenilor din această parte de țară."

Pe strada Lungă nr.4 (în zilele noastre, casa are adresa strada Lungă nr. 2)* a fost casa pe care familia lui Visarion Roman a fost nevoită să o vândă după moartea subită a acestuia "pentru a achita o datorie imensă, 11,104 florini, fonduri implicate în susținerea proiectelor sale de filantrop și dezvoltator de proiecte de economie socială românești. "devenind debitor conștiințelor noastre".

NECULA, Constantin, Maier, Sorana.  SIBIU - CASE CU SUFLET LA UN CENTENAR DE UNITATE, Ed. EIKON, București, 2018, pg71 - 73.

*nota autorilor





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.