Faceți căutări pe acest blog

marți, 13 aprilie 2021

PRIETENII NATURII - PRIETENII LECTURII

 PRIETENII LECTURII - PRIETENII NATURII 


Dragi copii,

BUCURAȚI-VĂ DE VACANȚĂ!

BUCURAȚI-VĂ DE PRIMĂVARĂ!

BUCURAȚI-VĂ DE LECTURĂ!

Bucurați-vă de vacanța de primăvară 

citind cărți frumoase și folositoare!


*

Grădina tăinuită este povestea micuței Mary Lennox care își pierde părinții în India. Ajunsă în Anglia la o vârstă încă fragedă, la Misselthwaite Manor - o casă imensă și stranie -  singură și lipsită de prieteni, fetița explorează domeniul din jur și găsește cheia unei grădini părăsite de multă vreme: o grădină stranie, fermecată. Grădina va prinde viață datorită lui Mary și celor doi prieteni noi ai ei, Dickon și Colin. În strădania lor de a face să reînvie grădina tăinuită, copiii descoperă prietenia bazată pe încredere și dragostea și respectul față de tot ceea ce îi înconjoară. 

    Fiecare zi petrecută în mijlocul naturii este o binecuvântare pentru copilăria lor.

*

    Mary veni lângă patul băiatului.

    - Plantele se îngrămădesc, care mai de care, să scoată capul afară din pământ, spuse ea. Florile se deschid și peste tot se văd muguri, iar vălul cel verde a acoperit tot ce era uscat și cenușiu. Păsările se grăbesc să-și clădească cuiburile ca nu cumva să fie prea târziu, încă unele dintre ele se bat să-și cucerească un loc în grădina tăinuită. Și tufele de trandafiri sunt minunate, iar aleile sunt mărginite de primule înflorite. Tot ce am semănat a răsărit, iar Dickon și-a adus vulpea, cioara, veverițele și un mieluț.

    Făcu o pauză ca să mai respire, apoi povesti despre mielul abia născut pe care îl descoperise Dickon , cu vreo trei zile înainte, zăcând lângă mama lui moartă, într-un tufiș. Nu era primul miel pe care îl găsise și știa ce avea de făcut. L-a luat și l-a dus acasă înfășurat în haina lui, l-a așezat lângă foc și l-a hrănit cu lapte cald.. Era un ghemotoc moale, cu un căpșor drăgălaș și prostuț, și picioare prea lungi. Dickon îl cărase în brațe, iar sticla cu lapte o pusese într-un buzunar, lângă o veveriță. Când Mary se așezase sun un copac, ținând în poală acel cocoloș moale și călduț, simțise că era prea fericită ca să poată vorbi. Un miel! Un miel adevărat stătea în poala ei ca un bebeluș!

Bournett, Frances Hodgson. Grădina tăinuită, București, CORINT JUNIOR, 2005, p. 160.

*


*

- E atât de frumos! zise ea, suflând greu din cauza grabei. N-ai văzut ceva mai frumos! A venit! Am crezut că a venit ieri dimineață, dar mai era încă pe drum. Acum e aici! A venit Primăvara! Așa spune Dickon!

- A venit! strigă Colin. și deși nu știa, de fapt, nimic despre primăvară, simțea cum îi bate inima. Se ridică degrabă din pat.

- Deschide fereastra! adăugă el, râzând de bucurie, dar și de ce își imaginase. Poate vom auzi îngerii sunând din trompetele lor de aur!

    Râdea; Mary ajunse la fereastră într-o clipă, iar în următoareaclipă fereastra era larg deschisă și în cameră năvăliră arome proaspete și cântece de păsări.

Bournett, Frances Hodgson. Grădina tăinuită, București, CORINT JUNIOR, 2005, p. 159

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.