Faceți căutări pe acest blog

luni, 14 ianuarie 2019

EMINESCU, SUFLETUL NEAMULUI NOSTRU ROMÂNESC



"Eminescu este conștiința noastră cea mai bună".
Constantin Noica
*
"Fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci".
Tudor Vianu
*
"Cred că, pentru orice român, ceea ce mai întâi farmecă la Eminescu e melodia versului său, dulceața limbii".
Sextil Pușcariu
*
" E cel dântâi român al cărui creștet primește binecuvântarea din cer, dar ale cărui picioare sunt înfipte până la glezne în pământul strămoșesc".
Octavian Goga
*
E unul care cântă mai dulce decât mine?
Cu atât mai bine țării, și lui cu-atât mai bine.
Apuce înainte s-ajungă cât mai sus,
La răsăritu-i falnic se-nchină-al meu apus.
Vasile Alecsandri

***



Marți, 15 IANUARIE, împreună cu colaboratorii noștri dragi de la Școala Gimnazială nr. 25, vom face o frumoasă evocare a poetului nepereche al românilor, apărut ca un miracol în literatura noastră, Luceafărul de-a pururi strălucitor în Constelația Limbii române.

**

POST EVENIMENT

EMINESCU este sufletul acestui popor!
- Iubirea sublimă de frumos, de natură și de viață, tot zbuciumul și toate speranțele, altruismul și gestul suprem prin care un om își deschide sufletul în fața lumii!
Atât de firesc și de nepărtinitor încât, fiecare moment al vieții curge ca un râu limpede, scânteietor, ori ca o apă învolburată până la marea "de misteruri", dar toate își au izvorul cristalin și netulburat de la începuturi!

Opera lui Eminescu, este chintesența spiritualității poporului român!
*

Poemele eminesciene și simfoniile enesciene au creat împreună o stare și o trăire inconfundabilă în Ziua de Sărbătoare a Culturii noastre Naționale.

Oaspeții zilei de 15 ianuarie au fost elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială nr.25 (prof. Vasilica Creangă).
Au venit din "dor de Eminescu" și cu o mare dorință de a afla lucruri interesante și inedite despre Luceafărul poeziei românești.






Cele mai importante date biografice dar și aspecte legate de creația poetică eminesciană (teme și motive literare), vor constitui cu siguranță repere în următoarele lor lecturi și proiecte școlare.

Al doilea moment al întâlnirii l-au reprezentat vizionări de scurte documentare despre viața și activitatea literară a poetului Mihai Eminescu, contribuind astfel la fixarea principalelor informații biografice anterior prezentate elevilor.



Momentul poetic final din lirica eminesciană a adus peste noi, ca o adiere de primăvară, bucuria și nostalgia poetului îndrăgostit de natură și de lumina vieții!


***



"Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul".
                                                     Mihai Eminescu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.