Faceți căutări pe acest blog

vineri, 20 aprilie 2018

22 APRILIE - ZIUA PĂMÂNTULUI




"Pământul râde prin flori".
                                                                                                         R.W. Emerson        
                                   ***
     PROTEJAȚI
sursa foto:WIKIPEDIA
     PLANETA
     PĂMÂNT!


*****
           Luminiţa a intrat şi ea în clădirea nouă a bibliotecii. Locul ei preferat era sus, deasupra ultimului etaj, unde se afla sala de lectură. 
              Dincolo de tihna pe care o găseşti în momentele de lectură profundă, aici descoperi un colţ de paradis, prilej de evadare din lumea cotidiană devorată de propriile superlative în materie de ştiinţă şi tehnică. Situat deasupra nivelului cinci al clădirii, acoperişul era de fapt o imensă piramidă de sticlă-cristal, ''secţionată'' la o treime de bază de un plan orizontal, care de fapt constituia podeaua compartimentului mobil, special proiectat şi realizat ca să adăpostească un laborator viu de cercetare al comportamentului celor mai variate specii de plante la ''efectul de piramidă'' obţinut printr-o etapă de proiectare realizată la cei mai înalţi parametrii ştiinţifici.

      Turbina aerodinamică situată în podeaua orizontală a compartimentului şi panourile solare exterioare care acoperă vârful piramidei, asigură energia necesară unei rotaţii complete de 360 de grade în jurul unei axe centrale. Această mişcare abia perceptibilă, oferă o panoramă superbă pentru cititorii sau turiştii care se încumetă să ajungă pe platforma suspendată amenajată ca punct de belvedere dar şi ca punct de observare astronomică, datorită celor patru telescoape performante existente aici.

      Nivelul superior, vârful piramidei, delimitat la două treimi de baza, adăposteşte un veritabil observator astronomic. Alimentat de cea de-a doua turbină situată în podea, oferă o imagine de-a dreptul spectaculară, demnă de cel mai reuşit SF, atunci când cei patru pereţi triunghiulari de sticlă se deschid precum un lotus uriaş, iar în axa piramidei se conturează un telescop gigantic.
      Sala de lectură, adăposteşte o mare varietate de specii de plante aşa cum nu mai întâlnise decât în serele marilor grădini botanice occidentale, ba chiar mai mult: dispuse etajat, de la uriaşe plante exotice până la banale flori de sezon indigene, toate acestea construiesc o enciclopedie vie, o lume miraculoasă din care cu greu te hotărăşti să pleci. De la ferigi delicate, bambuşi şi palmieri, până la cele mai minunate specii de orhidee sălbatică, natura îşi etala cea mai preţioasă comoară. În spatele cortinei de ferigi, liane şi palmieri, o imensă hologramă imaginând o cascadă aidoma celor pe care le adăposteşte Parcul Naţional Yosmite, te cheamă, te copleşeşte cu splendoarea şi măreţia ei.
Oare să-i fi scăpat lui Jules Verne o asemenea creație?
O fântână arteziană luminată discret de lasere, în nuanţe de curcubeu face ca lumea aceasta, în intimitate ei nebănuită, să pară de-a dreptul ireală. Din toate unghiurile, răzbătea o muzică discretă, binefăcătoare. Pe fundalul clasic sau ''new age'' se insinua dansul apei: când despletit în raze, când împletit din spirale de lumini. Cel mai fermecător balet: sirene albastre cu trup efemer, balerine desăvârşite cu braţe imaculate, flăcări în ape şi ape în flăcări, închipuită, ciudată metamorfoză de forme lumeşti sau nepământene. În apa artezienei, un ansamblu structural reprezentând o pereche de delfini într-un salt armonizat şi îndrăzneţ, atât de bine realizaţi încât, până şi ochiul cuminte, îţi sugerează involuntar înţelepciunea şi cuminţenia acestor mamifere marine, pe cât de uriaşe, pe atât de inofensive, pe cât de “aventuriere”, pe atât de echilibrate. O senzaţie de linişte şi de împăcare cu sine şi cu lumea te învăluie şi te copleşeşte. În jurul fântânii, un strat considerabil de praf de marmură albă în care, din loc în loc, printre băncile sculptate din trunchiuri de copaci cu măsuţe mici, erau îngropate ghivece albe cu tot soiul de cactuşi şi de plante pitice tropicale şi subtropicale, creând o senzaţie extraordinară.
La adăpostul ghivecelor de cactee au fost aşezate flori de mină, care sunt nu numai estetice dar şi benefice, emiţând constant şi pe o suprafaţă extinsă vibraţii. Aceste minunate “buchete de flori de piatră”, armonizează mediul şi îl purifică. Cineva documentat şi adept al terapiilor neconvenţionale, s-a gândit să aplice principiile Feng Shui aşezând în partea de sud a piramidei un rubin, pentru că este cunoscut rolul acestuia în activarea zonei faimei, a recunoaşterii propriilor merite, întărind personalitatea individului. Respectând aceleaşi principii, au mai fost aşezate şi alte pietre preţioase şi cristale, după cum urmează: un onix şi alte pietre albastre şi negre în zona carierei - nord; o calcedonie albă, un hematit gri şi un citrin în zona de vest, în „zona planurilor de viitor”; un lapislazuli şi un malahit în partea de est, pentru a asigura o stare normală de sănătate, în zona sănătăţii şi a familiei.

”Mocheta” albă era întreruptă de o reţea de “poteci” din sticlă groasă, prin care se întrezărea o alunecare de ape ca un pârâu leneş de munte. Din loc în loc, spoturi discrete cu lumină albastră, fixate în structura de sticlă, creează o senzaţie unică de lunecare, de plutire. Această senzaţie de bine, de confort, de echilibru era întreţinută şi sporită de lămpile odorizante aşezate discret printre băncile şi mesele din trunchiuri de copaci, printre ghivece de cactacee şi arbuşti ornamentali. 

Miresme divine, vindecătoare, din uleiuri volatile fine, se ridică în aerul proaspăt: esenţe din arbore de ceai, eucalipt, levănţică, măghiran, rozmarin, romaniţă, mentă, muşcată trandafirie, santal alb. La fel de discret, pe plăcuţe mici aşezate în dreptul fiecărei lămpi, era rezumat efectul benefic pe care îl generau aceste parfumuri naturale în plan mental şi fizic, unele cu acţiune antiseptică, altele, sedative şi relaxante, calmante şi tonifiante, astfel încât, după necesitate ori plăcere, poţi să alegi locul cel mai potrivit pentru o terapie la îndemână. Din când în când, cititorul se opreşte din patima lui şi inspiră aerul uşor parfumat.
      Sunete divine răzbăteau din cele patru colţuri atunci când compartimentul central devenea mobil şi cosmosul ca un ocean de lumină se revărsa în interior. Patru clopoţei de vânt, suspendaţi deasupra platformei de vizionare, răspândeau sunete de harpe şi clinchete aievea atunci când vântul se juca ca un copil răutăcios, lovind între ele segmentele tubulare din cristal, terminate cu motive zoomorfe realizate tot din cristal: delfini, porumbei, albatroşi.
Înspre răsărit, adăpostit de frunze uriaşe de filodendroni, ficuşi şi cale, un acvariu enorm, o lume nebănuită de forme şi o diversitate de culori, te răscolea de plăcerea privitului şi de taina cunoaşterii, dorindu-ţi să fi cât mai aproape de lumea adâncurilor cu toate ciudăţeniile şi minunăţiile ei.
Considerat la chinezi drept un simbol al prosperităţii, acvariul cu peşti portocalii şi negri aşa cum le cere tradiţia, este în aceeaşi măsură un punct energetic pozitiv, care dă o notă de echilibru şi de perfecţiune, de relaxare şi de armonie. Aici, printre peştii portocalii şi negri, alte forme viu colorate, de la roşu-auriu, până la albastru-argintiu, o etalare de graţii şi de frumuseţi nemaiîntâlnite: un peisaj marin rupt din adâncurile nebănuite ale oceanului.
O diversitate de vietăţi marine în culori şi forme din cele mai ciudate: bureţi, anemone de mare, melci, castraveţi de mare, scoici, meduze, peşti anemonă, peştele păun, scoici kauri alb cu purpuriu, păstrăv de mare roşu pătat cu albastru, peşte de foc roşu, peşte-înger în culori vii, calcanul păun care se îngroapă în nisip, toate unduindu-şi formele printre stânci şi corali.

Înspre apus, un imens perete despărţitor separă zona de lectură de o alta unde, pe un ecran uriaş se derulează imagini paradisiace: cascade, lagune, delte, peisaje montane desăvârşite, într-o armonie perfectă cu fundalul muzicii astrale. La ore stabilite, sunt programate documentare geografice, de călătorie, o adevărată pledoarie pentru o viaţă curată şi sănătoasă, pentru iubire şi armonie. 


Gabriela-Mariana Dordea - (din volumul Trandafiri sub zăpezi : Piramida)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.