Sărbători fericite, tuturor!
BUNĂ DIMINEAȚA, SIBIU!
Există un loc spre care mă îndrept dimineața cu sufletul plin și rotund ca un soare: BIBLIOTECA! * Pentru tine, cititorule drag, drumul spre BIBLIOTECĂ este un DRUM. Îndată ce ai trecut pragul EI, începe CĂLĂTORIA!
Faceți căutări pe acest blog
vineri, 20 decembrie 2024
POSTEVENIMENT ANDRE RIEU: HOME FOR CHRISTMAS
Sărbători fericite, tuturor!
miercuri, 18 decembrie 2024
Colinde, colinde,...!
Adrian Păunescu
vineri, 13 decembrie 2024
POSTEVENIMENT
Atelierul nostru de lectură & pictură a fost mai mult decât o activitate împreună. A fost o frumoasă reîntâlnire într-o seară de iarnă în care copiii au ascultat cuminți și curioși povestea "Paddington - surpriza de Crăciun,isprăvile și năravurile ursulețului de pluș fiind pe placul tuturor!
Apoi ne-am imaginat cu toții iarna așa cum ne-o dorim: cu muuultă zăpadă, cu casele luminoase dichisite de Sărbători, cu brazi împodobiți, cu oameni de zăpadă veseli și cu nelipsitul și mult așteptatul Moș Crăciun! ". Am pictat iarna din visele și din dorințele noastre, iarna pe care ne-o dorim și pe care o iubim pentru că are un farmec aparte în această perioadă specială. înaintea frumoaselor Sărbători.
Spre bucuria mea, întâlnirea de ieri s-a terminat tot cu o sesiune de povești de iarnă, de data aceasta citite de copiii care au prins repede "gustul lecturii", mai cu seamă când este vorba de farmecul și magia iernii!
Sărbători fericite,
bucurii nenumărate
și surprize minunate 🎁🎁🎁
să vă aducă 🎅!!!
🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎁🎍🎁🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
miercuri, 11 decembrie 2024
Cu Paddington, în așteptarea Crăciunului
Dragi copii,
Vă aștept cu drag mâine, 12 decembrie, ora 17, la
Atelierul de Lectură & Pictură
"Cu Paddington, în așteptarea Crăciunului"
Vom citi povestea "Paddington, surpriza de Crăciun"
și apoi, ne vom imagina fiecare Grădina Fermecată a Iernii,
cu toată magia și cu tot farmecul ei!
Vă aștept cu drag și cu bucurie!
❄ ❅ ❆ ⛄ 🎄 🎅 ❄ ❅ ❆ ⛄ 🎄
ATELIERUL DE ISTORIE
Elevii participanți la atelierul de istorie de azi, 11 decembrie, au avut prilejul de a-și reaminti și de a reflecta asupra unor aspecte importante din tema de lucru stabilită ( cu referire directă asupra aspectelor de cultură și de civilizație geto-dacă în perioada celui de al doilea război daco-roman, conflict militar desfășurat între anii 105 - 106, după ce Decebal a încălcat tratatul de pace încheiat după primul război daco-roman) vizionând partea a doua a filmului artistic "Dacii", film din arhiva video a Bibliotecii Județene ASTRA.
Dacă în atelierul precedent am aflat lucruri interesante despre geto-daci, completând informația de bază deja însușită de copii din manualele școlare cu informații științifice din publicații istorice, a venit momentul să continuăm dezbaterea anterioară cu informații noi despre ROMANI, folosind aceleași prețioase surse bibliografice din colecțiile bibliotecii de filială.
Copiii au urmărit cu atenție evenimentele istorice surprinse pe pelicula cinematografică dar și prezentarea de informații științifice din materialele selecționate pentru această temă.
luni, 9 decembrie 2024
Dragi copiii,
❄ ❅ ❆ ⛄ ❄ ❅❆
Perioada Sărbătorilor de iarnă este plină de surprize frumoase!
📕📗📖📘📙
Vă așteptăm la bibliotecă să vă bucurați de CĂRȚI NOI:
cărți cu personaje îndrăgite,
cărți amuzante,
cărți de aventuri,
CĂRȚI pentru toate preferințele literare!
Bucurați-vă de o lectură frumoasă, lângă bradul împodobit, în așteptarea lui
Moș Crăciun!
❄ ❅ ❆ 🎄🎅 ❄ ❅❆
Bucurați-vă de LECTURĂ în fiecare zi!
joi, 5 decembrie 2024
Povestea minunată ❆ ❄ ❄
a Sfântului Nicolae ❄ 🎁🎄 🎁 ❆
pentru copii și părinți
Demult, pe vremea când împărații Romei stăpâneau lumea, într-o cetate de pe malul mării al cărei nume era Patara, trăiau doi creștini: bunul Teofan și blânda Nona, soția sa. Dorința lor cea mai mare era să aibă un copil și, pentru aceasta, se rugau neîncetat. Mare a fost bucuria lor când Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile și Nona a măscut un fiu, căruia i-au pus numele Nicolae.
- De ce i-au pus numele Nicolae, bunicule? întrebă Veronica.
- Pentru că numele Nicolae e un nume foarte frumos, care înseamnă "popor victorios", iar sf$ntul Nicolae a fost mereu victorios, Învingând răul prin bunătate.
Se spune că încă de la naștere micul Nicolae a stat în picioare, neclintit, ca semn al dreptății și al credinței sale.
.................................................................................................................................
Așa crescu Sfântul Nicolae în Patara și deveni un tânăr înțelept și iubit de toți. Din averea moștenită de la părinții săi, Nicolae împărțea daruri săracilor, pe care îi iubea ca pe niște frați. Numele său le era cunoscut tuturor locuitorilor cetății, pentru marea dragoste față de Dumnezeu și de oameni. Toată cetatea s-a bucurat când tânărul Nicolae a primit să fie preot.
Într-o bună zi, Nicolae află povestea unui locuitor al cetății care se afla în mare necaz. Bărbatul cu pricina își pierduse toată agoniseala și trăia în sărăcie lucie cu cele trei fiice ale sale, care erau foarte frumoase și cuminți. Omul nostru trebuia să-și mărite fetele, dar fără zestre greu s-ar fi găsit pețitori. Așa că se hotărâ să facă numaidecât zestre fiicelor sale. Oricât se frământă, nu găsi vreo cale de a agoninis bănet. Deznădăjduit, gândi că nu-i rămâne altceva de făcut decât să scoată la mezat frumusețea fiicelor sale. Îl durea inima, la durerea și rușinea lor, dar nici umilința de a nu le mărita nu putea să o îndure. Hotărârea era luată.
Inima tânărului Nicolae se întristă la auzul acestei istorisiri și, de îndată, hotărâ să vină în ajutorul celor trei fete.
În întunericul nopții, când hoții cei mai aprigi se strecurau pe uliți, o umbră se lipi de zidul casei celor trei fete de măritat. Dacă ar fi zărit cineva umbra misterioasă, de bună seamă că ar fi dat de veste că un hoț dă târcoale casei, dar nimeni nu era prin preajmă și străinul văzu că toți ai casei dormeau. În loc să se strecoare înăuntru, ca un hoț ce părea a fi, străinul cel tainic scoase de la cingătoare o pungă, o zvârli pe fereastră și dispăru în noapte.
Dimineața, mare fu mirarea tatălui celor trei fete când găsi o pungă plină cu galbeni.
"Ce lucru minunat!" își zise el. "Iatü destui bani pentru zestrea fetei celei mari!" Și tot mirându-se, nu putea să se întrebe cine va fi lăsat darul cel minunat.
Mirarea tatălui fu și mai mare în dimineața în care găsi o altă pungă cu galbeni, zăcând lângă fereastră.
"Cu banii aceștia voi putea face zestre fetei mijlocii. Dar cine să-și fi făcut milă cu noi?"
Tatăl fetelor hotărâ să stea la pândă și, dacă binefăcătorul tainic va reveni, aă-i ceară socoteală. Zis și făcut: stătu omul nostru pitit într-un ungher până dimineață. Și, pe când somnul îl chinuia mai tare, zări o umbră și auzi zgomotul pungii de galbeni zvârlite pe fereastră
- Așteaptă, străine, să ne lămurim. strigă tatăl fetelor, tăindu-i calea. Cine ești și pentru ce ne miluiești cu daruri bogate? Ce pofte;ti de la noi?
Str[inul nu șovăi și se întoarse înspre cel ce-i vorbise, iar acesta văzu chipul dăruitorului.
- Nicolae! strigă el și se aruncă la picioarele binefăcătorului său, mulțumindu-i cu lacrimi.
- Ridică-te, nu plânge și nu-mi mulțumi, căci aurul pe care l-ai primit de la mine l-au primit părinții mei de la Dumnezeu. Mulțumește lui Dumnezeu că nu ți-a lăsat fetele în necaz iar ție ți-a luminat mintea, să vezi greșeala pe care erai gata să o faci.
- Știam eu că Sfântul Nicolae aducea pungile cu galbeni, Bunicule! spuse Veronica.
- Pentru că era bun la suflet, adăugă Cristofor.
- Așa e, Cristofor! Ori de câte ori afla Nicolae că ar avea cineva nevoie de ajutor, alerga să-i fie de folos. Pe tatăl fetelor l-a rugat să nu spună nimănui nimic despre darul pe care l-a primit. Însă, peste puțină vreme, despre fapta bună a lui Nicolae vorbea întreaga cetate și vestea ei s-a răspândit în lumea toată, până astăzi. Nicolae era cunoscut de toți ca omul rugăciunii și al faptelor bune.
❆ ❄ ❄
marți, 3 decembrie 2024
LUNA DECEMBRIE - LUNA BUCURIILOR, LUNA SURPRIZELOR
În așteptarea Sărbătorilor de iarnă,
🎄🎅🔔
dragi cititori,
Filiala Valea Aurie a Bibliotecii județene ASTRA
vă invită să aprticipați cu bucurie la următoarele evenimente:
🔔🔔🔔
Joi, 12,12, ora17 :
"Cu Paddington, în așteptarea Crăciunului"
atelier de lectură & aquarelă pentru copii
❄❅☃ ⛄ ☃❄❅
Joi, 19.12, ora17:
BIBLIOcinemateca:
"Home for Christmas" spectacol-concert André Rieu
🔔🔔
Rezervările se fac la numărul de telefon 0369 807051, în limita locurilor disponibile.
🎄 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄 🎄🎄🎄
joi, 28 noiembrie 2024
Atelierul de Istorie:
DACII -
"CEI MAI VITEJI ȘI MAI DREPȚI DINTRE TRACI"
📖
Poporul român, unul dintre cele mai vechi popoare europene, a cărui istorie începe cu cea a geto-dacilor, prin strămoșii săi cei mai îndepărtați aflându-se aici, în spațiul carpato-danubiano-pontic, din vremuri imemoriale, s-a afirmat unitar odată cu evoluția societății omenești.
Creatori ai uneia dintre marile civilizații ale lumii antice, deținând o apreciabilă forță politică și militară în zona centrală și sud-estică a Europei sub regii Burebista și Decebal, geto-dacii au fost continuu în atenția izvoarelor scrise ale antichității. Săpăturile arheologice la rândul lor au adăugat , prin rezultatele dobândite, elemente de mare valoare în ce privește cunoașterea lor tot mai amănunțită și mai profundă.
Teritoriul actual al județului Sibiu - o mărturisesc descoperirile arheologice - poate fi inclus în aria geografică în care s-au desfășurat etapele timpurii ale procesului de antropogeneză, densitatea la locuire crescând în epocile următoare ale preistoriei și protoistoriei. Cu deosebire dispunem de numeroase mărturii cu privire la intensa locuire a teritoriului sud-transilvan în epoca fierului, atunci când se dezvoltă înfloritoarea civilizație geto-dacică. În ultima fază a Latenului așezarea de la Tilișca întrunește atributele unei uniuni tribale a dacilor dintre Olt și Sebeș; vestigii dacice contemporane existând și la Boița și Rod. Izvoarele literare oferă date privind luptele de apărare împotriva expansiunii imperiului roman. În drumul lor spre Sarmisegetusa, capitala Daciei, romanii cuceresc și spațiul dintre Olt și Sebeș controlat de uniunea tribală de la Tilișca. La ieșirea din deficleul Oltului romanii, considerând această zonă de importanță strategică, în cel de al doilea război daco-roman au constituit un punct întărit (castellum) la Boița (Caput Stenarum) pe unde trecea și drumul spre Apullum.
...................................................................................................................................................
Cercetările arheologice efectuate în mai multe puncte și așezări ale zonei sibiene asupra perioadei feudalismului timpuriu demonstrează continuitatea populației românești, succesiunea așezărilor și a structurilor de locuire până în veacul al XIII-lea într-un context economic predominant agricol.
..................................................................................................................................................
Cercetarea istoriei ne dovedește că Țara Românească, Moldova și Transilvania s-au dezvoltat de-a lungul secolelor în strânsă legătură una cu alta, ca urmare a unității geografice, a caracterului complementar al economiei lor, a formelor de viață materială și spirituală comune, a unității poporului român și a limbii sale.
(Mihai Racovițan, Pamfil Matei - Sibiul și Marea Unire, Sibiu, 1993, p.7,17
📖 📖 📖
Atelierul de istorie desfășurat miercuri, 20 noiembrie, în cadrul proiectului "Istoria, de la poveste la adevăr științific" împreună cu colaboratori de la școala gimnazială nr. 25 (clasa a IV-a, prof. înv. Margareta Bogdan), a avut ca temă "Dacii - cei mai veteji și mai drepți dintre traci".
În cadrul atelierului, informațiile esențiale au fost rezumate într-un material ppt prezentat elevilor, pentru care am folosit drept sursă bibliografică publicațiile științifice din colecțiile bibliotecii ASTRA, materiale pe care elevii sunt permanent încurajați să le solicite și să le folosească pentru documentare în realizarea proiectelor școlare.
În partea a doua a întâlnirii, participanții la atelierul de istorie au avut prilejul să vizioneze filmul artistic "DACII", filmul de debut cinematografic al marelui actor și regizor român Sergiu Nicolaescu. Materialul prezentat face parte din arhiva video a Bibliotecii Județene ASTRA.
miercuri, 27 noiembrie 2024
CĂRȚI NOI în bibliotecă
Dragi cititori,
vineri, 22 noiembrie 2024
ATELIER DE LECTUĂ & CREATIVITATE
Atelierul de toamnă târzie
Metafore de toamnă
Ceea ce s-a dorit a fi un atelier de toamnă târzie (cel de al doilea atelier de lectură și creativitate din acest anotimp) a devenit un inedit atelier între anotimpuri pentru că vremea ne-a pregătit o veritabilă surpriză! Dimineața zilei de 21 noiembrie ne-a întâmpinat cu zăpadă și cu o vreme de început de decembrie. Cu atât mai mult, a fost un prilej minunat de inspirație pentru participanții la atelierul de lectură și creativitate.
Momentele de lectrură ne-au bucurat sufletul cu versuri autumnale dar și cu poeme și povești din anotimpul hibernal. Ele ne-au inspirat și pentru partea de creație, cei mai mulți copii optând pentru lucrări în care să ilustreze în metafore artistice frumusețea și ineditul ambelor anotimpuri.
Felicitări, dragi copii!
Mulțumim și mămicilor care sunt mereu împreună cu noi, încurajându-i pe cei mai mici artiști sau bucurându-se împreună cu noi toți de magia lucrurilor frumoase!