O frumoasă colecție de carte duhovnicească pentru copii se află în rafturile bibliotecii.
Apărute la editura DOXOLOGIA, din Iași (Copilăria Sfintei Teodora de la Sihla, Copilăria Patriarhului Teoctist, Copilăria Părintelui Cleopa, Copilăria Sfintei Parascheva de la Iași), aceste emoționante biografii spirituale scrise de Olguța Creangă-Caia - strănepoată a marelui povestitor Ion Creangă, se adresează cititorilor inocenți, indemnându-i la meditație, oferindu-le exemple de viață curată, duhovnicească, vorbindu-le simplu despre Taina Divină, despre Credința adevărată aducătoare de Fericire.
COPILĂRIA SFINTEI PARASCHIEVA DE LA IAȘI
Relatările scriitoarei despre viața Sfintei Paraschieva nu sunt imaginare, după cum ne mărturisește însăși scriitoarea:
''Cele mai frumoase povestiri din această carte mi le-a șoptit Sfânta Parasccheva când mă rugam cu lacrimi să-mi îngăduie acest lucru. Sfânta mă lua de mână, îmi revela raiul, apoi ceea ce vedeam scriam''.
Înduioșătoare această istorisire a copilăriei Sfintei Paraschieva, acest copil minunat și altruist care duminică de duminică schimba hainele ei frumoase, împărătești cu cele ale copiilor săraci.
Darurile primite la botez de la fratele ei, Episcopul Eftimie - Ceaslovul, Psaltirea și Viețile Sfinților i-au fost îndreptar de viață curată încă de la vârsta de trei-patru ani, când fetița scria și citea destul de bine.
Cei cinci ani petrecuți mai târziu la Mănăstirea din Heracleea Pontului, departe de casă, au făcut-o să se apropie și mai mult de Sfintele Taine.
''Curățarea cugetelor, ascultarea, smerenia și rugăciunile erau virtuțile care prisoseau la Parascheva''.
Imediat după vârsta majoratului, Parascheva a ajuns la Constantinopol și apoi în pelerinaj în Ierusalim, la locurile Sfinte, și pentru că nu mai dorea să se despartă de aceste Locuri, a rămas la Mănăstirea de fecioare ''Nașterea Maicii Domnului din Valea Iordanului, Deșertul Negev.
Minunile pe care le-a înfăptuit prin rugăciuni în timpul vieții dar și cele de care s-au bucurat creștinii după plecarea ei la Cer, sunt dovada sfințeniei cu care a fost încununată Parscheva, Sfânta Parascheva de la Iași.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.