18 MARTIE 1906:
TRAIAN VUIA realizează, la Paris,
primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul.
Fiind vorba despre primul aparat de construcție românească, amintim că Traian Vuia a făcut precizarea că "în acea epocă, începutul anului 1906, nu se construise nici o mașină de zburat omoloagă în Europa". Se știa că în America frații Wrigh construiseră un asemenea aeroplan. Același lucru îl arăta și Andrė Blė, bibliotecar al Muzeului Aerului din Franța, unde se păstrează și prototipul avionului realizat de Traian Vuia. "Venit la Paris pentru a-și îndeplini vocația - scria Andrė Blė - Vuia a reușit o lovitură de maestru față de dificultățile începuturilor...Vuia a adoptat un tren de aterizare pe patru roți, primele echipate cu cauciucuri...Aparatul lui Vuia a fost foarte bine construit. Departe de a fi copiat dispozitivele imaginate până atunci, el a inovat în mod larg și concepțiile sale au fost mai logice decât cele care apăruseră până la el".
Cu acest aparat "Vuia nr.1", în ziua de 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson, de lângă Paris, Traian Vuia a efectuat primul zbor din istoria aviației cu un avion mai greu decât aerul, care s-a desprins de la pământ numai datorită forței motorului său, fără nici un fel de mijloace auxiliare. Aparatul pilotat de Vuia s-a ridicat de la sol aproximativ un metru înălțime și a parcurs o distanță de 12 metri.
Ucrain, Constantin, Icarii din Carpați, Craiova, Editura SCRISUL ROMÂNESC, 1986, p.14-15
Istoricul zbor efectuat de Traian Vuia a fost relevat, comentat și apreciat imediat în presa vremii, în revista La Nature, L'Aerophil și în ziarul sportiv L'Auto.
*
**
Pentru mai multe informații privind documentele bibliotecii,
puteți accesa catalogul online (http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do)
și serviciul de asistență bibliografică #BiblioSuport: bibliosuport[at]bjastrasibiu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.