GHEORGHE LAZĂR - 200 DE ANI DE LA MOARTE
GHEORGHE LAZĂR
5 iunie 1779, Avrig - 17 septembrie 1823, Avrig
Iluminist român, Ilustru pedagog, fondator al învățământului în limba română, întmeietor al Școlii de la Sf. Sava din București, prima școală superioară românească, teolog, profesor la Seminarul Episcopiei Ortodoxe din Sibiu, participant la Revoluția de la 1821 în Țara Românească, scriitor și traducător de cărți în limba română, "enciclopedist" bine ancorat în științele veacului al XVIII-lea (teologie, filosifie și științe fizico-matematice.
ȘCOALA DE LA SF. SAVA
Este cel mai vechi institut de cultură din țara noastră, istoria ei confundându-se cu istoria învățământului de la noi
Multe figuri progresiste ale trecutului nostru au învățat la școala întemeiată de către Gheorghe Lazăr. Împreună cu Bălcescu și Ghica erau elevi la această școală și Grigore Alexandrescu, Cezar Boliac, Dimitrie Bolintineanu. Acești scriitori , fruntași ai generației de la 1848, s-au format la școala întemeiată de Lazăr în spiritul în care el a fondat învățământul în limba română.
Mai târziu au trecut pe la Sfântul Sava scriitorii Alexandru Odobescu, Alexandru Depărățeanu, Barbu Ștefănescu-Delavrancea, Tudor Arghezi, Gala Galaction, Alexandru Sahia, pictorii Tedor Aman, Ștefan Luchian și artistul Constantin Nottara.
În trecutul acestei școli apare figura luminoasă a lui Gheorghe Lazăr.
A fost un răspânditor de cultură în straturi cât mai largi, într-o vreme când cultura era socotită un bun și un drept al celor bogați. Când în această țară cartea era o raritate, și aceea scrisă în limbi necunoscute de popor, Lazăr a tradus și a scris cărți în limba românească, pentru a sparge bezna în care era ținută marea majoritate a poporului.
Macovescu, George, București, Ed. Albatros, 1973, p.133-134.
***
În data de 17 septembrie, 2023, la Avrig s-au comemorat 200 de ani de la moartea cărturarului Gheorghe Lazăr, prilej cu care a fost dezvelită și sfințită statuia cărturarului în noua locație La castani, unde a fost adusă din Piața Mare a Sibiului
Bustul realizat în bronz de către sculptorul sibian Kurtfritz Handel, se află în Parcul ASTRA, în inima Sibiului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.