SIBIU = O ANAGRAMĂ PENTRU CEL MAI FRUMOS CUVÂNT: A IUBI(S): IUBIRE LA INFINIT
*
SIBIU
Un oraș
și un nume frumos ca o binecuvântare
pentru cei care-l locuiesc
dar și pentru cei care-i caută frumusețile
SĂRBĂTORIȚI SIBIUL ÎN FIECARE ZI!
Fie străbătându-i la pas străzile încărcate de istorie,
fie și numai gândindu-ne cu venerație la cei care au pus o cărămidă la temelia cetății,
an după an, veac după veac, mileniu după mileniu,
răsfoindu-i cronicile sau admirându-i scările întinse, turnurile îndrăznețe și nebiruitele-i ziduri,
dar mai ales citindu-i CĂRȚILE -
CĂRȚILE ORAȘULUI,
scrise cu suflet și cu răbdare
și dăruite tuturor
iubitorilor de frumos și
de bine.
*
PREMIERE sibiene:
(I)
1292 - Primul spital din România s-a deschis la Sibiu
Primul spital sibian era locul în care erau primiți săracii, neputincioșii, șchiopii, ologii sau chiar străinii și care aveau parte aici de servicii caritabile și religioase, căci îngrijirilor fizice li se adăugau cele ale sufletului, participarea la serviciile divine, rugăciune, post.
Spitalul-azil era finanțat din resurse proprii, dar și din donațiile membrilor comunității sibiene, în special din Cutia Milei.
Spitalul funcționa pe locul actualului complex de clădiri cunoscut sub numele de Azilul de Bătrâni, din strada Azilului nr.4
1376 - Prima reglementare a breslelor din România se face la Sibiu
Breslele au avut rol economic, dar și social, pentru întrajutorarea membrilor breslei și a familiilor lor.
Deloc de neglijat este rolul militar și de apărare, căci fiecare breaslă avea obligația să păzească o anumită porțiune de zid, un turn sau un bastion. Din acest motiv, multe turnuri din Sibiu au primit, în timp, numele breslei care îl avea în grijă: Turnul Archebuzierilor - ulterior al Postăvarilor, Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor)
1494 - Prima farmacie din România se deschide la Sibiu.
Farmacia datează din 1494, când se menționează și numele farmacistului: Johannis.
]n 1704 farmacistul Georg Vette cumpără farmacia orașului și o mută în casele proprii, actuala Casa Albastră. Cu această ocazie schimbă denumirea farmaciei în "La Vulturul Negru" (Zum scwartzen Adler).
1546 - Primul inventar de arhivă din țară
Christian Pomarius, notarul orașului, a întocmit inventarul arhivei din Sibiu, intitulat "Regestrum literarum in cellas ordinatarum 1546".
1555 - Conrad Haas experimentează, la Sibiu, prima rachetă în trepte din lume
În Sibiu, Haas a realizat numeroase experimente în ceea ce privește rachetele în trepte, materialele combustibile solide și lichide, rachetele bumerang, bateriile de rachete, rampele de lansare a acestora și aripioarele de stabilizare în formă de delta.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p. 10-21
(II)
1717 - Prima fabrică de bere din România se înființează la Sibiu.
1782 - Franz Muller von Reichenstein descoperă la Sibiu elementul teluric. Tot lui i se datoreazăși descoperirea turmalinului.
1786 - Se pun bazele viitoarei Facultăți de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu, prima instituție de acest gen din țară.
Unii dintre absolvenții și profesorii instituției au fost aleși ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea Dimitrie Comșa, Daniil Popovici Barcianu, Gheorghe Dima, Timotei Popovici, Gheorghe Șoima, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Onisifor Ghibu, Lucian Blaga, D.D. Roșca, Andrei Oțetea, Mircea Păcurariu, 26 dintre ei au devenit membrii titulari sau corespondenți ai Academiei Române.
1788 - Prima clădire de teatru din România se inaugurează la Sibiu
Sala Thalia a fost construită în anul 1787 de Martin Hochmeister, în Turnul Gros din centura de apărare a arașului. În 1788 a avut loc prima reprezentație teatrală în noua clădire.
De-a lungul timpului, pe scena Thaliei au urcat personalitățidin lumea culturală românească: George Enescu și poetul Mihai Eminescu, sufleur într-o piesă jucată aici.
Clădirea a fost distrusă de incendiile din 1826, 1949. În anul 1990 a început reconstrucția clădirii iar în anul 2004 lucrările au fost finalizate. În prezent, Sala Thalia este sediul Filarmonici de Stat din Sibiu.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p. 22-32.
(III)
1817 - Muzeul Brukenthal, primul muzeu din România și din sud-estul Europei
Muzeul Brukenthal a evoluat de-a lungul anilor în jurul colecțiilor strânse de Baronul Samuel von Brukenthal.
Pentru că nu a avut descendenți direcți, acesta a lăsat moștenire prin testament palatul, colecțiile și restul averii sale unui descendent pe linie masculină. În situația în care moștenitorii săi aveau să moară la rândul lor fără urmași, averea vaea să fie preluată de Biserica Evanghelică iar Palatul să devină muzeu deschis pentru public, ceea ce s-a și întâmplat în anul 1877.
1853 - Apare Telelgraful Român, cea mai veche publicație cu apariție neîntreruptă din sud-estul Europei
"Telegraful Român", care inițial ar fi trebuit să se numească Telegraful popular - "gazetă politică, industrială și literară", a fost scos la Sibiu în anul 1853 de Andrei Șaguna și Aaron Florian, ca "să pună poporul român în relațiune cu lume și cu tot ce se întâmplă într-însa, spre a i se înălța și lui spiritul și spre a i se deștepta puterile sufletești și trupești ca să știe ce și cum trebuie să lucreze pentru cultura și fericirea sa.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.26
1851 - Podul Minciunilor este primul pod de fontă din România
1869 - Prima bibliotecă publică a românilor din Transilvania, BIBLIOTECA ASOCIAȚIUNII, a luat ființă la Sibiu.
Odată ce a fost constituită Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura poporului Român, ASTRA (1861), a luat ființă și Biblioteca Asociațiunii, care număra, la început, 195 de volume.
Adunarea de la Șomcuta Mare hotăra în 1869 ca Biblioteca Asociațiunii să devinăpublică. Atunci a fost elaborat primul regulament de funcționare, acesta constituind actul de funcționare a celei mai vechi biblioteci publice românești din Ardeal.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.44 - 45
1872 - Banca Albina - prima bancă cu capital integral românesc de pe actualul teritoriu al României, se înființează la Sibiu
La inițiativa lui Visarion Roman și cu sprijinul mai multor personalități românești Timotei Cipariu, Iacob Bologa, Paul Dunca, Alexandru Mocioni), a fost înființată laSibiu Banca "Albina".
1875 - Prima fabrică de mașini - unelte din Transilvania, fabrica Rieger, s-a deschis la Sibiu
întreprinderea Independența, înființată în anul 1875 de către maistrul forjor Andreas Rieger care în anul 1868 și-a transfoemat casa din strada Rosen Anger 20 ( azi, strada Târgul Peștelui) în atelier de forje.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.48
1886 - Prima fabrică de arcuri din România, fabrica Datky, ia ființă la Sibiu
1894 - Păltinișul devine prima stațiune montană din România.
Stațiunea Păltiniș se află situată la 30 km de Sibiu, la o altitudine de 1448 m, fiind a doua cea mai înaltă stațiune montană din România.
1895 - S-a deschis Muzeul Societății Ardelene pentru Științele Naturii, în prima clădire din România ridicată cu destinația de muzeu.
(Muzeul de Istorie Naturală deține cel mai vechi ierbar din România. datat 1734.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.48 - 56
1897 - Prima fabrică de cântare din România, Hess, se deschide la Sibiu.
Inițial fabrica avea 150 de slariați și producea cântare pentru orice întrebuințare, de la cele simple, la cele etalon, cântare de cale ferată, cerute în România dar și în țările balcanice.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.58
1898 - La Sibiu se publică ENCICLOPEDIA ROMÂNĂ, PRIMA ENCICLOPEDIE ROMÂNEASCĂ
Corneliu Diaconoviciu, prim secretar al Asociațiunii ASTRA a fost coordonatorul Enciclopediei care a fost publicată la Editura Wilhelm Krafft.
La împlinirea a 111 ani de la publicarea volumului III al operei, în anul 2015, Biblioteca Județeană ASTRA reeditat ENCICLOPEDIA ROMÂNĂ.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.60
1904 - Sibiul este primul oraș din Transilvania care introduce un mijloc de transport în comun electric fără șine, omnibusul, strămoșul troleibuzului.
Omnibuzul avea motor electric, roți de lemn și a circulat pe traseul Gară - Str, Nicolae Bălcescu. După perioada de probă s-a renunțat la el deoarece s-a dovedit că era foarte zgomotos și se răsturna foarte ușor producând accidente.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.62-63
1904 - Se inaugurează Baia Populară Sibiu, "primul SPA din România".
La sfârșitul sec. XX, Dr, Carl Wolff a avut inițiativa construirii la Sibiu a une băi accesibile tuturor. Adunarea Generală a Casei de Economii (Hermannstadter Allgemeinen Sparkassa) a susținut ideea și a contribuit în mod direct la realizarea obiectivului, furnizând mijloacele de execuție din fondurile sale de rezervă.*
Arhitectural, clădirea "este o copie aproape fidelă a Băii Muller din Munchen, aceasta fiind realizată de același arhitect, Karl Hochender".
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.64-65
Clădirea este recent reabilitată și modernizată (2021), cu sprijinul Primăriei Sibiu.
1923 - Arhiva Națională din Sibiu se mută în prima clădire din țară construită pentru păstrarea și conservarea patrimoniului arhivistic.
Direcția Județeană Sibiu a Arhivelor Naționale își are și în prezent sediul în aceeași clădire din strada Arhivelor nr.3
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.68-69
1929 - Prima grădină zoologică din România s-a deschis la Sibiu.
Stejarul de la intrarea în grădina zoologică a fost declarat monument al naturii având o vechime de peste 600 de ani.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.70
1944 - Ia ființă ansamblul "JUNII SIBIULUI", cea mai veche
formație de dansuri populare din România.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.72
1933 - Se deschide, la Sibiu, primul muzeu de etnografie universală din România:
Muzeul "Franz Binder", "singurul muzeu din România a cărui activitate constă, aproape exclusiv, în a face cunoscute publicului diferite aspecte de cultură, civilizație și artă ale popoarelor extraeuropene".
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.76
2007 - Sibiu , CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ.
Sibiul este primul oraș din România care a obținut această titulatură.
Pe parcursul întregului an 2007 au avut loc 2062 de evenimente din domeniile: teatru, muzică, pictură, arhitectură, literatură, dans, film, artă contemporană, gastronomie.
Numărul total al turiștilor a fost estimat la 800 000.
Maier, Sorana, Sibiu orașul premierelor - Sibiu city of firsts, CPE Tribuna, Sibiu, 2016, p.78