Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 februarie 2021

3 FEBRUARIE - CALENDAR LITERAR

 IONEL TEODOREANU

n. 6 ianuarie 1897 Iași - 3 februarie 1954, București

    Romancier și avocat român interbelic, autor de scrieri cu caracter memorialistic, cunoscut mai ales pentru operele sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței.


*

Chiar de la întâiul volum Ulița copilăriei, Ionel Teodoreanu apare ca un scriitor original, în posesiunea deplină a formulei sale. Dacă, la exterior, această literatură lirică și imagistică trăind aproape exclusiv din evocarea vârstei infantile, duce în chip vădit la Jules Renard, la Anghel și Delavrancea, ea rămâne foarte personală prin tinerețea ei, autentică, prin extraordinara memorie a copilăriei. Într-un soi de poeme în proză și de însemnări, cam vaporoase și dezordonate, dar nu mai puțin suave, autorul reconstruiește în ton idilic acea vârstă a exuberanței pe care adultul o uită, de obicei, ușor.

George Călinescu - Istoria literaturii române de la origini până în prezent

Trilogia La Medeleni include romanele Hotarul Nestatornic, Drumuri și Între vânturi.

Urmărind adolescența protagoniștilor, Ionel Teodoreanu surprinde- printre cei dintâi între romancierii noștri interbelici - un ritm și un stil de viață deja modernist, sincron cu cel occidental. Modern style-ul casei din Pitar Moș al lui Herr Direktor și Dănuț, stilul garqonne, emancipat , al Olguței Deleanu, preocupările sportive ale tinerilor, automobilul, cinematograful, petrecerile de liceeni prefigurează deja atmosfera anilor '20.

Paul Cernat

*

Vă așteptăm cu bucurie la Filiala Valea Aurie sau la sediul Bibliotecii ASTRA, să citiți (sau să recitiți ) operele scriitorului  Ionel Teodoreanu.

Pentru mai multe informații, accesați Catalogul online, la adresa: http://bjastrasibiu.ro/catalog-online/ și serviciul BiblioSuport, adresând un mesaj pe adresa bibliosuport[at]bjastrasibiu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.