MICHELANGELO BUONAROTTI
Michelangelo di Ludovico Buonaroti Simoni, n. 6 martie 1475, Caprese, Arezzo, Italia - d. 18 februarie 1564, Roma:
sculptor, pictor, desenator, arhitect și poet renascentist
Michelangelo a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de apogeu a Renașterii italiene.
"Trăia într-o frenezie continuă. Suferința trezită de excesul puterii de care era plin îl obliga să acționeze fără încetare, fără o oră de odihnă:"
Romain Rolland, Viața lui Michelangelo
Sculptura a fost întotdeauna marea pasiune a artistului.
Succesul și recunoașterea artistică au venit pentru Michelango în anul 1504 datorită grupurilor statuare Pieta și David care l-au făcut cunoscut atât la Roma cât și la Florența.
Alte opere sculpturale importante realizate de Michelangelo sunt: Moise, Sclav înlănțuit și Sclav murind.
Pictura
Una dintre puținele lucrări ale artistului este La Sagrada Famiglia (Madonna Doni) în care membrii Sfintei Familii sunt tratați în manieră sculpturală și se evidențiază de celelalte personaje care se regăsesc în fundal.
Artistul a lucrat timp de patru ani la frescele care îmbracă bolta Capelei Sixtine redând nouă scene biblice pe axa bolții: Dumnezeu desparte lumina de întuneric, Crearea aștrilor, Dumnezeu desparte apele de pământ, Crearea lui Adam, Crearea Evei, Păcatul originar și Izgonirea din rai, Jertfa adusă de Noe lui Dumnezeu, Potopul și Beția lui Noe. De ambele părți ale acestor sculpturi sunt reprezentate sibile și prooroci.
În anul 1535, artistului i se acordă titlul de "arhitect, sculptor și pictor al palatului papal".
Printre operele arhitecturale ale lui Michelangelo se numără: Capela familiei de Medici și Biblioteca Laurentină din Florența, Palatul Farnese, cupola Catedralei Sfântul Petru din Roma și biserica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri din Roma.
sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_Buonarroti
Opera poetică
Într-o serie restrânsă de compoziții lirice și scrisori adresate familiei, Michelangelo a strâns laolaltă gânduri și sentimente profunde. Versurile artistului sunt profund marcate de considerații artistice proprii autorului dar și estetice deopotrivă, deseori. cu referiri directe la propria meserie, la tumultul vieții. Din când în când, transpare și o notă ușoară de melancolie.
RIME
Trecutul îmi aduce mulțumire,
Am biruit atâtea rele crude,
Dar azi, sfârșit, pleoapele-mi sunt ude
Și dovedesc puterea ta, iubire...
Iar pieptu-mi n-a mai fost țintire
Săgeților deșarte și zălude.
Azi poți să te răzbuni Amor, crud jude
Doboară-mă cu gingașa privire!
..................................................................................................
*
Mai multe materiale INFORMATIVE și ALBUME DE ARTĂ
puteți găsi la sediul bibliotecii ASTRA - secția ARTE.
Pentru mai multe informații, accesați Catalogul online, la adresa: http://bjastrasibiu.ro/catalog-online/ și serviciul BiblioSuport, adresând un mesaj pe adresa bibliosuport[at]bjastrasibiu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.