Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 octombrie 2024

 Iubind SIBIUL care ne iubește ...


    Întrat-a  noaptea-n burg, fără de vamă,

    Și-i dat să ningă iar sub ore sure,

    Tânjesc pe streșinile catedralei

    Medievale duhuri de pădure.


    Bătaia ceasului stârnește liliacul

    din somnul lung, în care se-așezase.

........................................................................

                     Lucian Blaga - Anno Domini

📖

Turnul Sfatului

    Este unul dintre cele mai cunoscute și mai vizitate monumente ale orașului. 

    Numele provine de la rolul lui de a apăra poarta de intrare în cea de a doua incintă de fortificașii, situată în imediata apropierea clădirii ce adăpostea primăria orașului Sibiu , menționată în documentele vremii în anul 1324..

    Turnul se ridică în forma sa actuală pe înălțimea a șapte etaje retrase succesiv, având fațadele marcate prin deschideri înguste de forma unor metereze. Ultimul etaj al turnului este un minunat punct de panoramă de unde poate fi admirat centrul vechi al orașului. Turnul avea la început rol de apărare, turn de poartă, depozit de grâne  iar ulterior a servit ca punct de observare a incendiilor, închisoare și chiar, pentru o vreme, muzeu de științe naturale . La parter are o amplă trecere boltită. Accesul în interior este posibil printr-o ușă de mici dimensiuni, de unde prin intermediul unei scări spiralate , se ajunge la etajele care adăpostesc expoziții sezoniere sau în punctul de belvedere de la nivelul superior de unde se poate admira orașul dar și culmea munților Făgăraș. 

    Mai multe faze de construcții au contribuit la edificiul actual, acesta fiind supraînălțat și chiar înglobat unui grup de clădiri. 

    Din construcția inițială s-au păstrat probabil doar nucleul ridicat până la înălțimea primului etaj.Lucrări ample de reconstrucție s-au efectuat în anii 1586 - 1588, după ce în 17 februarie 1585 s-au prăbușit etajele superioare, în timp ce pictorul Johann David zugrăvea bolta.. După ce a fost reparat de mai multe ori în secolul XVIII, a suportat intervenții radicale în partea superioară. Acoperișul piramidal, prevăzut cu patru turnulețe fiale în colțuri, redat de pictorul Franz Neuhauser junior în acuarela "Târgul anual de la Sibiu în 1789", a fost înlocuit în 1824 cu cel actual. *

    Turnul Sfatului a fost restaurat în anii 19665 - 1967

     Reliefurile cu lei încastrate în contraforturile turnului, atribuite anterior repertoriului romanic au fost încadrate ulterior în perioada Renașterii.        

    Ultimile intervenții locale interioare  s-au făcut în anul 2021.

    La parter, există o trecere boltită care face legătura între Piața Mare Și Piața Mică a orașului.


* Al., Avram, Vasile, Crișan, Sibiu - ghid de oraș, 1983

📖

    De aci din Turnul Sfatutlui bătea odinioară vechiul ceas al cetății vestind stingerea și începutul veghii de noapte. Paznicii se strecurau atunci învăluiți în mantiile negre ale întunericului pe străzile pustii ale orașului luminându-și calea cu palidele lor lanterne, ca niște stafii. Doar sulițele, halebardele și coifurile străpungeau noaptea.

                                            Al. Dima - SIBIU





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.