Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 septembrie 2024

27 SEPTEMBRIE:



de 
Ziua Mondială a Turismului

    Iubind SIBIUL care ne iubește ...
            



    De Ziua Mondială a Turismului, cititorii bibliotecii au fost întâmpinați cu o expoziție de publicații despre SIBIU, oraș situat pe primele locuri în topul destinațiilor turistice din România, anul acesta fiind desemnat "Destinațía turistică a anului 2024  și oraș care inspiră".

    Istoria bogată, arhitectura impresionantă, numeroasele obiective naturale și antropice, gastronomia locală, atmosfera cosmopolită recomandă Sibiul ca pe o destinație turistică de talie europenă.

    Pentru toți călătorii pe meleaguri sibiene, din lista de obiective turistice de vizitat în oraș și împrerjurimi nu trebuie să lipsească: Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelic[, Muzeul ASTRA, Biblioteca ASTRA, Piaá Mare din Sibiu, Piaá Mică, Casa Altemberger - Muzeul de Istorie, Muzeul de istorie Naturală, Strada Cetății, Pasajul Scărilor, Piața Aurarilor, Turnul Dulgherilor, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul locomotivelor cu abur, Parcul natural Dumbrava Sibiu, Grădina Zoologică Sibiu, Parcul Sub Arini, Transfăgărășanul, Biserica Fortificată din Cisnădie, Cetatea Cisnădioarei, Castelul de lut Valea Zânelor, Ocna Sibiului, Mărginimea Sibiului și Stațiunea Păltiniș

📖

    Cititorii zilei au răsfoit cu plăcere publicațiile expuse și le-au solicitat pentru împrumut, în dorința de a gasi locuri cu amintiri nostalgice sau pentru a-și actualiza cunoștințele.


marți, 24 septembrie 2024

 

Cartea e o făgăduință, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri și frumuseți!

                                                                                                        Tudor Arghezi

📖

📚

Biblioteca : toate bucuriile și miliarde de călătorii prin gândurile, sufletele și frumusețile lumii !

luni, 23 septembrie 2024

BIBLIOCINEMATECA

 

BIBLIOcinemate: ECRANIZĂRI DUPĂ OPERE LITERARE:


       "Cercul literar Jane Austin"

  

  Joi, 26 septembrie, la sediul filialei Valea Aurie, în cadrul proiectului BIBLIOcinema, vă invităm să vizionați o peliculă cinematografică realizată după romanul cu acelaș nume scris de autoarea Karen Joy Fowler: The Jane Austen Book Club, un film cu un farmec aparte și niște povești minunate care îi unesc și îi unesc pe făptuitorii clubului de lectură, oferindu-le prilejuri și tot atâtea momente fascinante de a discuta îndrăgitele romane clasice ale scriitoarei britanice.

    Filmul este o comedie romantică ]n care fiecare dintre cei șase participanți la discuțiile literare descoperă că în anumite probleme sensibile de viață, mai cu seamă în iubire, trebuie să se întrebe pur și simplu "Ce ar face Jane" în situația lor?


Durata film: 101 minute

AP 12


vineri, 20 septembrie 2024

O CĂLĂTORIE PRIN FASCINANTA ISTORIE A LUMII

ISTORIA

de la poveste la ADEVĂR ȘTIINȚIFIC

    Atelierul de istorie care s-a desfășurat joi, 19 septembrie, la sediul filialei Valea Aurie, le-a oferit copiilor prezenți la bibliotecă (elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială nr.25 -  coordonator prof. înv. Margareta Bogdan) prilejul să înceapă  o călătorie inedită prin fascinanta istorie a omenirii.

        Activitatea se va desfășura lunar, pe durata anului scolar 2024 - 2025.

        Atelierul se dorește a fi o activitate educativă, de informare și documentare dar și un bun prilej de  a stimula și încuraja copii în cercetările lor pentru elaborarea viitoarelor proiecte școlare, motivându-i să caute, să observe, să înțeleagă, să facă comparații, descoperind pas cu pas această comoară inestimabilă: Biblioteca!

    Biblioteca, în concepția modernă, nu este o simplă colecție de fonduri documentare, ci și o istituție menită să contribuie la  educarea membrilor comunității, ai societății, la pregătirea tinerilor pentru drumul spre performanță

      Pornind de la definiția istoriei, în prima parte a întâlnirii de ieri,copiii au urmărit cu atenție  materialul prezentat de către doamna prof. Margareta  Bogdan, în care s-au punctat principalele momente din evoluția umanității. 

        Pe fondul imginilor proiectate și al întrebărilor care au însoțit fiecare modul, au venit și răspunsurile copiilor, aceștia dovedindu-se deja buni cunoscători în materie.


        Partea a doua a întâlnirii le-a oferit elevilor prilejul de a cunoaște și răsfoi publicațiile științifice din bibliotecă, enciclopediile și atlasele istorice dar și alte publicații istorice care îi vor ajuta să găsească adevărul științific (istoric), fiindu-le sprijin în elaborarea lucrărilor și proiectelor școlare realizate îndividual sau în echipe de lucru. 

         BIBLIOTECA le oferă un ambient plăcut și o atmosferă de lucru primitoare în fiecare zi!

        Personal, am fost foarte plăcut impresionată de curiozitatea și entuazismul copiilor de a răsfoi aceste publicații dar și alte cărți din bibliotecă pe care le-au împrumutat cu bucurie în calitate de cititori, la sfârșitul activității de azi.

                 Felicitări, tuturor!

                Aștept cu drag să ne revedem!

        📖 📚 📖















luni, 16 septembrie 2024

CĂRȚI noi în bibliotecă

 📖 📖 📖

Raluca Moldovan,

POVEȘTI 

cu PAȘI mici



Dragi copii, părinți, bunici,

                                                                    

    Vă invit să vă bucurați  de o carte scrisă cu mult farmec sau, mai bine zis, povestită cu farmec de colega mea  Raluca Moldovan, bibliotecar astrist.

   Poveștile copilariei ei sunt, de fapt, realitățile copilăriei multora dintre noi cei care am trăit experiențe asemănătoare într-o perioadă istorică marcată de profunde transformări sociale și economice.

    Poveștile ne poartă pe ulițele copilăriei autoarei, în universul copilăriei în care fiecare zi aduce o nouă provocare sau mai multe provocări dar și imprevizibile ocazii de a afla, de a cunoaște, de a descoperi micul univers al copilăriei, parte din macrocosmosul universal.

    Mă regăsesc în multe dintre momentele sensibile și inocente ale copilăriei pe care le-am descoperit cu melancolie și frumoasă aducere-aminte în poveștile autoarei. Lecturând această carte, am trăit emoții până la lacrimi și o nostalgie a copilăriei pe care mi-a fost drag și dor să o retrăiesc. Toți cei dragi din viața, din familia mea, care acum sunt sus, în Cer, au apărut preț de o clipă și apoi iar și iar au revenit pe firul multor momente din poveste, fie că au fost clipele atât de delicate în care mi-am adus aminte de blândețea bunicului, de frumusețea și de alintul mamei sau de grijile bunicii pentru toți nepoții ei, fie că au fost năzdrăvănii sau "boacăne" copilărești pentru care am primit mustrări și pedepse ușoare dar mai ales sfaturi bune.

    Citind această carte, mi-am adus aminte de strădania tuturor celor din jurul meu de a ne face copilăria fără griji și cât mai frmoasă într-o vreme plină de nesiguranță și de temeri.

    Veți descoperi în această minunată carte împletite frumos pe firul poveștii, mai mult decât amintiri - veți găsi tradiții și obiceiuri românești care nu trebuie să fie date uitării chiar dacă vremurile s-au schimbat: culesul strugurilor cu tradiția strămoșească a zdrobirii strugurilor cu picoarele, tăierea porcului de Igant, etc.

    Toate amintirile copilăriei pline de ștrengării și năzbâtii și deseori însoțite de pedepse, sunt povestite cu umor și îngăduință de autoare și  dau o stare de bine, de întelegere și de nostalgică aducere-aminte celor mai mulți cititori, cu siguranță. Firescul și spontaneitatea limbajului sporesc autenticitatea și farmecul poveștilor.

  

Dulce de toamnă

    Strângeam sacii și lădițele cu struguri, împreună cu toate acareturile aduse de acasă, și ne puneam pe așteptat. Uneori careva din grup dădea o fugă după căruțaș, alteori acesta venea la ora pe care o stabiliseră de dimineață și, dacă nu terminaserăm deja, dădea o mână de ajutor. Ne înghesuiam în căruță, peste și pe sacii plini cu struguri, preferând să ne ținem bine de marginile atelajului ca să nu cădem, decât să mai parcurgem pe jos drumul până acasă, deși se mai întâmpla, ...rar, când dădeam de vreun căruțaș mai morocănos și tipicar, care nu accepta decât sacii în căruță. Treceau pe lângă noi toate miresmele binecuvântate ale pământului și liniștea binefăcătoare a serilor din copilărie, când nimic nu părea să ne tulbure bucuria. Uneori, după ce au mai prins ai mei încredere în mine - pe la începutul liceului -, plecam cu bicicleta spre casă și ajungeam înaintea lor. Cu cât ajungeam mai murdară în curtea noastră, cu atât mi se părea că se vede pe mine cât de mult am muncit. Aveam impresia că îmi admiră toți cei pe lângă care treceam jegul vizibil, dovadă vie a harniciei și a muncii grele depuse.

    Ne reuneam în curte și ajutam care cum putea la descărcatl sacilor. Aduceam fie jgheabul, fie teascul de la alți vecini care terminaseră deja de stors strugurii. Adulții desemnați să calce strugurii până iese mustul, în cazul utilizării jgheabului, se spălau temeinic pe mâini și pe picioare, în câteva ape, și urcau în căruța din fața porții. Acolo era montat orizontal un ansamblu, din lemn de cele mai multe ori, cu o țeavă la capăt, prin care se scurgea mustul în vase uriașe, acoperite cu site mari și bucăți de tifon. Acestea, pe măsură ce se umpleau, erau, golite în butoiul din lemn. [...]

    Lectura cărții este încântătoare!

    Lăsați-vă fermecați de Amintirile Ralucăi și 

    amintiți-vă cu bucurie de COPILĂRIE!


   Copilăria  pe care o purtăm cu toții în noi, în mintea și în sufletul nostru, este cea mai frumoasă și mai (in)credibilă poveste a vieții!


    Și pentru că fiecare clipă care trece devine o amintire, 

    Viața este un cufăr prețios plin cu amintiri! ...





📖 📖


Viorica Șerban

Fluturele scriitor

Fata din brusturi




luni, 9 septembrie 2024

Gânduri la început de an școlar

Gânduri pentru voi, dragilor!


Viața este frumoasă!    

Fiecare clipă care trece devine o amintire!

📕📖📗📘📙📚

    Cele mai frumoase și, poate, cele mai emoționante amintiri, sunt cele din copilărie: începutul anului școlar, serbarea de sfârșit de an, orele petrecute alături de colegi, momentele petrecute împreună cu prietenii, și o mulțime de amintiri pentru o viață de om.

    Inevitabil, cele mai multe din aceste momente - prima zi de școalî, serbarea de sfârșit de an cu momentele premierii finale când răsplata muncii dintr-un an întreg vine cu diplome. felicitări și premii, zilele onomastice și multe alte daruri și bucurii care vin spre voi, toate acetestea și multe alte clipe magice din viața voastră - iau chipul frumos și atrăgător al CĂRȚILOR!

      Fiecare CARTE bună este un talisman norocos! Cu cât mai multe cărți fac parte din comoara ta de suflet, cu atât ești mai bogat în Înțelepciune, în Cunoaștere!

    CĂRȚILE sunt prieteni răbdători care te așteaptă cuminți să le găsești, să le Descoperi -  o  Prietenie frumoasă din care tu ești marele câștigător și toți cei cu care vei împărți mai departe această comoară!



    Bucură-te de lumina din CĂRȚI! Ea este soarele care-ți va lumina mintea și-ți va face sufletul să strălucească!

    

joi, 5 septembrie 2024

POSTEVENIMENT - TEATRU DE ANIMAȚIE CU PLUȘURI

. MEDUZA OSCAR: CONCERT  PE RECIF

    Simpaticele animăluțe de pluș au fost iarăși vedete într-o nouă poveste în care erou este OSCAR, talentatul și prietenosul personaj din seria Meduza OSCAR.

    ...🐠 🐟🐬 🐢 ...

   ➤ O poveste hazlie cu personaje simpatice pusă în scenă de copii,

            presărată cu momente artistice  🎻...

 

 ➤   energie și distracție de final cu cântecele, muzică ritmică și baloane colorate, 🎉


TOATE acestea dar și alte câteva momente originale create de acești copiii minunați, au făcut din întâlnirea noastră un moment frumos și o invitație de a fi împreună și la următoarele activități și evenimente!

    

    



















    Felicitări, Ștefania, pentru versurile create de ea special pentru acest moment!
    Felicitări, Doroteia, pentru prestația muzicală!

    FELICITĂRI tuturor copiilor pentru implicare și dedicare!!!

👏

luni, 2 septembrie 2024

TEATRU DE ANIMAȚIE CU PLUȘURI

 MEDUZA OSCAR și prietenii săi (II) în

MEDUZA OSCAR: Concert pe recif


 🎸🎻...🐠 🐟🐬 🐢 

Dragi copii,

    Joi, 5 septembrie, vă aștept cu bucurie să ne revedem pentru o nouă punere în scenă a aventurilor îndrăgitului personaj OSCAR și a pretenilor săi în misteriosul recif plin de surprize, de data aceasta într-o formă adaptată, interesantă și specială.

    Pentru că avem deja un decor artistic foarte frumos desenat și colorat de voi la Atelierul de Lectură - Creație și Dramatizare, 


vom lucra la partea artistică-muzicală -  concertul pe recif. Așa cum am stabilit deja, îl vom prezenta într-o formă și într-o formulă foarte originală, împreună cu copiii care au  talent artistic de interpretare la diverse instrumete muzicale (vioară, flaut, nai, etc.), vom încropi ad-hoc un moment muzical și ne vom simți bine împreună, ca de fiecare dată!

   Sunt bineveniți toți copiii care vor să se bucure de o poveste frumoasă, cu personaje simpatice  și de atmosfera prietenească din bibliotecă!