MAREA NEAGRĂ
Este marea la care România are ieșire (244 km), alături de alte cinci țări: Ucraina, Rusia, Georgia, Turcia și Bulgaria.
Printre multe alte recorduri, Marea Neagră este marea care a cunoscut , în decursul timpului, cele mai multe denumiri (Ashaena = "posomorâtă, întunecată, neagră", Pontus Axeinos = "Marea inospitalieră", Pontus Euxeinos = "Marea Ospitalieră", Mare Maggiore = "Marea cea Mare", , Marea Neagră) și cea mai spectaculoasă (antinomică) schimbare de nume (din Axeinos = "Inospitalieră" în Euxeinos/Euxinus = "Ospitalieră". Actuala denumire este, în fapt, aceeași cu cea din vremurile străvechi: Neagră, adică întunecată, neagră.
Este unica mare care are două straturi de apă total diferite: la suprafață (până la 180-200 m adâncime) un strat mai dulce ( cu o salinitate de 16-17%o), relativ mai ușor(cu densitate mai mică), în care se manifestă viața iar la adâncime (de la 180-200 m până la fund), un strat mai sărat, ( cu o salinitate de 21 - 22 %o), mai greu (cu densitate mai mare), cu hidrogen sulfurat și fără oxigen și, ca urmare, lipsit de viață.
Silviu Neguț, Marius-Cristian Neacșu, Mică enciclopedie a României pentru copii, 2016, Editura ART, București,p. 202.