Faceți căutări pe acest blog

joi, 26 iulie 2018



Cititorule drag,

e vremea VACANȚELOR!





Nu lăsa să treacă nici o clipă în zadar!





CITEȘTE!
CĂLĂTOREȘTE!
DESCOPERĂ! 
SCRIE!
DANSEAZĂ !
VISEAZĂ!
IUBEȘTE!

Să lași ceva în urma ta!


TABLOU cu flori de câmp.


TABLOU cu flori de câmp.



În locul frământărilor şi al îndoielilor sădise în sufletul ei flori ca acelea din faţa casei pe care le aranjase într-un covor multicolor de flori de câmp, tivit cu margini proaspăt văruite, ca un tablou. Albinele zumzăiau la ceasul dimineţii prin florile proaspete scăldate în boabe mici de rouă, mirosind a miere şi a vară. Atâta frumuseţe şi gingăşie pe o suprafaţă de nici doi metri pătraţi te copleşea. O mulţime de specii pe un petec de pământ: exemplare de Antirrhinum în nuanţe de lyla, galben pal, alb, albastru, pâlcuri de margarete pitice, ochi de aur cu petale mici de culoarea metalului preţios, margarete aurii semănând cu nişte floarea-soarelui în miniatură, garofiţe multicolore, exemplare din specia Godetia, cu petale de azalee în nuanţe de alb, roz, lila, salvie sângerie şi multe altele.
      Din loc în loc apar frunze voalate de rostopască. Cimbrişorul şi muşeţelul se însoţesc cu trifoiul şi se strecoară lângă domniţele în rochii multicolore. Un cireş sălbatic şi un piersic cu frunze fragede, lucioase, domolesc bătaia uneori aspră a vântului şi o prefac într-o adiere uşoară, ca o briză care mângâie florile – copiii soarelui.
      Acum era sigură că întâmplările acestei vieţi, chiar şi cele mai nefaste, nu erau decât încercări în calea vieţii promise şi că ea, viaţa, este cel mai frumos dar pe care Dumnezeu l-a făcut acestei lumi. 

Gabriela-Mariana Dordea - (din volumul) Trandafiri sub zăpezi

miercuri, 18 iulie 2018

Dragi copii,

Joi, 19 iulie, de la ora 17, vă invităm la BiblioCINEMATECĂ!
La sediul Filialei Valea Aurie, veți putea urmări filmul de vacanță 
Aventurile lui Robinson Crusoe

Vă așteptăm cu bucurie
 și cu cartea copilăriei

***



luni, 9 iulie 2018



... A plouat trei zile fără încetare, de parcă cerurile s-au fost deschis pentru un alt potop. Norii au coborât ca nişte păsări de pradă, grei şi ameninţători, iar între cer şi pământ au rămas numai copacii obosiţi pe care se sprijineau mereu alţi şi alţi nori, ca nişte vulturi roind deasupra abisului.       
      De la munte, râul care străbate oraşul cobora vijelios şi ameninţător, aducând cu apele mâloase, ruginii, crengi de copaci şi uneori chiar stârvuri de animale, de parcă spălase în drumul său o haldă de gunoaie. Sub podul vechi de piatră, crengile mari purtate de râu, au format un prag peste care apele se aruncau nervoase ca o herghelie de cai sălbatici, speriaţi şi bezmetici. În spatele crengilor, un maldăr de gunoaie şi bucăţi de lemn, se înghesuie lovite de apele repezi, împrăştiind un miros tare, respingător. Viitura spălase satele de sub munte şi acum, cu ultimele puteri, apele îşi desăvârşeau opera devastatoare inundând cartierele mărginaşe situate în aval, de o parte şi de alta a râului. Era cu siguranţă o firească şi meritată răzbunare a naturii în faţa indiferenţei şi egoismului oamenilor care nu ştiu decât să ceară şi prea puţin, sau aproape de loc, să ofere.
       Multe din plantele decorative care trebuiau să împodobească micile oaze de verdeaţă şi culoare amenajate la începutul primăverii, au murit înecate de surplusul de ape infiltrat în sol. Pământul negru, cleios, era acoperit de plante strivite de ploaie, mirosind înţepător a umezeală şi a mucegai. Din ghivecele ornamentale de petunii şi muşcate suspendate pe stâlpii de la marginea şoselei, apa şiroia până jos la trotuar iar florile, schimonosite de ploaia rece şi grea, se revărsau despletite şi bolnave.
      O vreme ploioasă şi capricioasă ca aceasta, nu s-a mai văzut de câteva decenii. Ploile grele care au durat în unele locuri aproape o săptămână, au măturat în calea lor totul: poduri, case, animale, oameni, ca pe nişte jucării spulberate cu o găleată de apă. Lovite de apele venite puhoi, multe drumuri erau decopertate de covorul asfaltic, precum glazura de pe un tort de ciocolată.
      Durerea cea mare era însăşi neputinţa omului în calea furiei dezlănţuite a naturii care se răzbună acum din plin. Îngrozitoare această metamorfoză a apelor. Pârâuri inofensive au devenit râuri ameninţătoare, râuri turbate preschimbate în fluvii înfricoşătoare şi bezmetice, fluviul crescut ca o mare, colcăind de aluviuni şi stârvuri spălate în curgerea lui tumultuoasă. Noroc că oceanul este încăpător, iar soarele mai “soarbe” din când în când din preaplinul pahar!
      Din amonte spre aval, pe firul apei, punţile şi podurile se prăbuşeau după principiul domino-ului, ca nişte piese în jocul inegal şi nedrept al naturii, acest copil mare şi capricios. Periculos de capricios.
      Şinele de cale ferată, lipsite de terasamentul de sprijin spulberat de apele vijelioase, semănau mai degrabă cu nişte bare de oţel deformate de o mână uriaşă, nevăzută, răutăcioasă. O poveste tristă cu zmeul cel rău care smulge copacii din rădăcini şi-i aruncă peste case, îndoaie şinele de tren ca pe nişte sârme. Sub greutatea corpului uriaş şi sub pasul apăsat, se urnesc torente care spală versanţii cu repeziciune. Râsul lui înfricoşător de sfarmă-piatră, se aude ca un tunet. Din podurile de piatră, au rămas numai ici-colo, picioarele grele şi reci, ca nişte socluri pustii...
A patra zi, dimineaţa, pământul mustea de apă ca o drojdie proaspăt fermentată, şi râme uriaşe zăceau pe caldarâm ca nişte şerpi încremeniţi. În aer se simţea un miros acid de iarbă crudă şi de lemne ude. Cerul era mai albastru ca de obicei şi, undeva departe, la orizont, frânturi de curcubeu începeau să apară din aburii de ceaţă. Pământul respira din ce în ce mai uşor aerul proaspăt de început de lume.


                                                  Gabriela-Mariana Dordea - ( din volumul )Trandafiri sub zăpezi

miercuri, 4 iulie 2018

CARTEA - CEL MAI BUN PRIETEN DE VACANȚĂ

POST EVENIMENT - CARTEA - CEL  MAI BUN PRIETEN DE VACANȚĂ

Dragi copii,
în ciuda vremii de afară care aduce mai degrabă cu un sfârșit de septembrie mohorât și rece, cu totul și cu totul altfel decât mijlocul de vară pe care străbunicii și bunicii îl numesc "luna lui cuptor", cărțile de vacanță vă așteaptă și vă încurajează, cu atât mai mult cu cât, singura alternativă pentru o zi reușită de vacanță, în care fugi de ploaia rece și de vântul care se încăpățânează să-ți strice cheful de plimbare, rămâne LECTURA.
Pentru unii dintre voi, plăcerea lecturii este și o mare provocare dar și un bun prilej de a împărtăși colegilor și prietenilor lucruri interesante, emoții speciale și situatii inedite din lecturile preferate.
Ai curaj să-ți spui părerea, să o susții și să o argumentezi lăsând la o parte emoțiile și teama?Atunci ai mai făcut un pas spre marea provocare: un material elaborat, ca formă și conținut, cu o notă de originalitate și cu multă personalitate.
Așa au procedat Bianca și Liana, care în colaborare au realizat un material interesant în format ppt pe care l-au completat în prezentare cu alte idei și convingeri personale. 
POVESTEȘTE-MI CEVA
Despre cartea scriitoarei americane Sharon Creech, dar mai cu seamă despre mesajul pozitiv și despre atitudinea la fel de pozitivă a personajelor, despre anumite tehnici și motive literare folosite de autoare, au vorbit cu plăcere în prezentarea materialului elaborat.





Fără să uităm o clipă de scriitorii care ne-au însoțit tuturor copilăria, de marii clasici ai literaturii române și universale, mai aducem aproape de sufletele voastre cărți frumoase cu mesaje asemenea, ca să nu uităm nici o clipă să fim buni, să fim onești, să fim altruiști.




***

DRAGI COPII,

Luni, 9 iulie,  de la ora 12, vă așteptăm la sediul Filialei Valea Aurie!
Vă propunem o interesantă și frumoasă provocare literară!
În cadrul Clubului de lectură   HRANĂ PENTRU MINTE ȘI SUFLET,
 sunteți așteptați și încurajați să propuneți (și să motivați propunerea voastră) pentru 

CARTEA DE VACANȚĂ

Va fi un minunat prilej de a împărtăși cititorilor într-o abordare proprie și ferm motivată, preferința sau preferințele voastre în domeniul lecturii de vacanță (cărți, personaje, atitudini, teme și motive literare preferate din cărțile de vacanță citite în ultimul timp).
Prezentarea cărții preferate poate fi însoțită de o expunere PowerPoint(fișiere în format ppt.) sau de alte forme originale de comunicare a mesajului (schițe sau desene elaborate din care să rezulte personaje inedite, situații și atitudini reprezentative, etc.).

Vă așteptăm să veniți cu bucurie și cu mult curaj!


Și pentru că este VACANȚĂ, CARTEA să vă fie CEL MAI BUN PRIETEN, oriunde, oricând!