Faceți căutări pe acest blog

joi, 31 mai 2018

"EX-LIBRIS ASTRA" și "ARANJAMENTE FLORALE" la Filiala Valea Aurie

ACEIAȘI COPII MINUNAȚI și
O NOUĂ EXPOZIȚIE
pe simezele Filialei Valea Aurie:
"EX-LIBRIS ASTRA" și "ARANJAMENTE FLORALE", 
o expoziție de acuarela în viziunea originală și foarte inspirată a copiilor minunați de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.2 din Sibiu - coordonator doamna profesoară Maria Elena Matei.




"Toți cei care au acces la o bibliotecă, sunt niște inși mai buni decât alții, mai fortificați, iar durerile îi ating mai puțin și nefericirile trec mai repede."
Mircea Eliade
*****

CITITORI FERICIȚI
LA Filiala Valea Aurie

luni, 21 mai 2018

BiblioCINEMATECA


FILME ROMÂNEȘTI LA BIBLIOTECĂ!
După ambientul agreabil lecturii și rezolvării temelor pentru acasă,

 














 SALA DE ACȚIUNI va deveni un spațiu primitor dedicat proiecțiilor de filme, de data aceasta pentru părinți, bunici sau frați mai mari.
În cadrul seriilor de proiecții din arhiva electronică a Bibliotecii Județene ASTRA, vor fi prezentate publicului cinefil și tuturor celor care apreciază filmul românesc, producțiile cinematografice românești premiate în ultimii ani la festivaluri internaționale.(Aceste proiecții artistice fac parte din AGENDA DE ACTIVITĂȚI 2018 a filialei Valea Aurie, care cuprinde acțiuni și evenimente reunite  sub semnul Centenarului Marii Uniri).


PROGRAM VIZIONARI:

JOI, 24 MAI, ORA 17:  După dealuri - scenariul și regia Cristian Mungiu , apreciat "printre cele mai bune filme din 2012", Premiul pentru cel mai bun scenariu pentru Cristian Mungiu și Premiul pentru cea mai bună actriță împărțit de Cosmina Stratan și Cristina Flutur, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.
Nerecomandat publicului sub 15 ani.

JOI, 31 MAI, ORA  17:  Poziția copilului - un film de Călin Peter Netzer , răsplătit cu premiul "Ursul de aur"(Golden Bear)
Nerecomandat publicului sub 15 ani.

Vă așteptăm cu drag!

joi, 17 mai 2018

17 MAI 2018

17  MAI 2018: ÎNĂLȚAREA DOMNULUI(ISPASUL)
                         ZIUA EROILOR
                         SURSA FOTO. INTERNET
HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!
ADEVĂRAT S-A ÎNĂLȚAT!

La 40 de zile după Paște, începând din secolul al IV-lea, Înălțarea a fost celebrată atât în Răsărit cât și în Apus. Mântuitorul s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor la sfârșitul celor 40 de zile. Atunci le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt și, mergând în afara Ierusalimului, pe Muntele Măslinilor, s-a înălțat la Cer sub privirile acestora.
De Sărbătoarea Înălțării Domnului este și Ziua Eroilor, prilej de aducere aminte și de praznice de pomenire în biserici, mănăstiri, cimitire, la troițe și la monumentele eroilor neamului românesc.

Cu proiectul LA BIBLIOTECĂ

De la proiectul pentru lecția de geografie la cel de biologie a mai fost doar un pas.

După liniștea și confortul lecturii de după-amiază,

Sala de acțiuni s-a transformat rapid într-un atelier de proiecte pentru școală.


Elevii clasei a VI-a au revenit cu entuziasm și s-au apucat vitejește de finalizarea proiectului de biologie cu tema FAUNA DIN ZONA RECE POLARĂ.
După o etapă pregătitoare puțin cam zgomotoasă, și-au pus de acord ideile, au ordonat materialele cu informații deja elaborate, și înarmați cu mult curaj au mânuit cu pricepere foarfeci și liniare.
Le ținem pumnii pentru aprecierea finală.






luni, 14 mai 2018

13 MAI - ZIUA DORULUI


13 MAI -ZIUA DORULUI

DOR - cuvânt 
și simțire românească
DORUL este focul în care ard speranțele, dorințele, durerile, iar cenușa ce rămâne reprezintă amintirile.
                                                                        Octavian Paler
*
Dorința este amintirea a ceea ce a fost, dorul - a ceea ce va fi.
                                                                        Grigore Vieru
*
Valul este dorul mării de a săruta țărmul.
                                                                      Lucian Blaga
*
Când ți-e dor de cineva, să nu închizi ochii. Are să-ți fie și mai dor.
                                                                   Tudor Mușatescu
***


Despre cuvântul DOR și despre trăirile și simțirile pe care le aprinde în sufletele noastre rostirea LUI, s-a vorbit frumos și pe înțelesul celor mici, elevi în clasa a II-a la Școala Gimnazială nr.25(învățătoare Raveca Tibori) care au fost oaspeții bibliotecii noastre, luni, 14 mai.
 Împreună  am sărbătorit ZIUA DORULUI cu momente inedite, bucurându-ne de prezența distinsei doamnei LERIDA BUCHHOLTZER, actrița la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, căreia îi mulțumim pentru momentele frumoase de recitări din lirica eminesciană, care ne-au emoționat și ne-au încântat  sufletul.






 De la dorul incomensurabil și nestăpânit de țară, la dorul din drag de mama și de toti cei care fac parte din viața noastră de zi cu zi, a fost o frumoasă preumblare într-un microcosmos planetar în care oameni, plante, animale, viețuiesc în armonie cu macrocosmosul universal pentru că, dorul este fiorul plăcut care le însuflețește pe toate, înnobilând-ul pe om!

Jocul de litere propus de doamna învățătoare a fost nu doar un moment de logică și perspicacitate în aranjarea cuvintelor "contra cronometru" cât mai cu seamă o dovadă morală incontestabilă a frumuseții caracterului și a purității sufletești cu care acești copii minunați ne-au impresionat.











 A venit apoi momentul lor, al micilor și talentaților cititori.
Din dor de dorul mamei și din drag de bunici, de frați, de surori, au citit versuri sensibile și emoționante.
                             




Am încheiat în aceeași notă de emoție firească, rostind și simțind românește Dorul româncei din poezia lui Vasile Alecsandri.

A fost frumos, așa cum este mereu, pentru că împreună știm să face doar lucruri frumoase!

marți, 8 mai 2018



2018: 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE
9 MAI - 
ZIUA NAȚIONALĂ A VICTORIEI ȘI A
COMEMORĂRII EROILOR CĂZUȚI PENTRU INDEPENDENȚA PATRIEI


"Inimile mari și generoase, sufletele pline de un patriotism cald și înălțător, se pot asemăna cu un templu, unde pentru veșnicie trebuie să ardem candela recunoștinței. De entuziasmul acesta atârnă de multe ori fericirea și gloria unui popor."
                                                          Traian Demetrescu                                              


ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI
În anul  1877,  9 mai a devenit ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI.


ZIUA VICTORIEI împotriva Germaniei naziste
În anul 1945, ziua de 9 mai a marcat sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial pe continentul europen, "ziua victoriei împotriva fascismului".


ZIUA EUROPEI

Este o "sărbătoare anuală
 a păcii și unității în Europa".








***
Elevii  clasei a VI-a B. de la Școala Gimnazială nr. 25 au sărbătorit ZIUA EUROPEI prin muncă.
La realizarea proiectului pentru ora de geografie cu tema EUROPA ( un proiect enciclopedic inedit și interesant realizat în forma unui panou cu  informații și recorduri geografice) , au avut alături ENCICLOPEDIA EUROPEI, ATLASUL ȘCOLAR "Vino să cunoști Uniunea Europeană", enciclopedii geografice școlare.









joi, 3 mai 2018