Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 noiembrie 2020

SIBIUL și MAREA UNIRE

 

    Evenimentele cruciale care au zguduit omenirea în urmă cu 90 de ani au cuprins și Transilvania, inclusiv orașul Sibiu. Acesta a deținut chiar un rol de prim-plan, datorită unei serii întregi de factori și în primul rând faptului că a fost în Evul Mediu  (1692-1791) cât și în epoca modernă capitală a Transilvaniei (1850-1867). Evenimentele petrecute în 1918-1919 la Sibiu au stat în atenția istoricilor care au scris despre lupta națională a românilor pentru libertate și unitate națională, despre istoria Unirii, despre trecutul sașilor sau, în general, despre trecutul orașului de pe Cibin. De asemenea, există mai multe lucrări consacrate evenimentelor de la Sibiu și din împrejurimi din 1918-1919, care au reconstituit acțiunile principale ale conducătorilor românilor și sașilor, au prezentat destrămarea vechiului aparat de stat în spațiul sibian și constituire primelor elemente ale noii administrații, au valorificat informațiile presei sibiene din 1918-1919.

Vasile Ciobanu - Locul Sibiului în evenimentele din 1918-1919 , în

 Unirea din 1918 - Act fundamental al istoriei României


miercuri, 25 noiembrie 2020

24 noiembrie: Calendar Cultural

 

  ALEXANDRU MACEDONSKI 

 ( n. 14 martie 1854, București - 24 noiembrie 1920, București)

Poet, prozator, dramaturg și publicist român.

Supranumit poetul rondelurilor, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română.



**


                       ALEXANDRU MACEDONSKI


RONDELUL MEU


Când am fost ură am fost mare

Dar, astăzi, cu desăvârșire

Sunt mare, căci mă simt iubire,

Sunt mare, căci mă simt uitare.


Ești mare când n'ai îndurare

Dar te ridici mai sus de fire

Când ți-este inima iubire,

Când ți-este sufletul ertare.


Știu: toate sunt o 'ndurerare

Prin viață trecem în neștire,

Dar mângâierea e'n iubire

De-ar fi restriștea cât de mare,

Și înălțarea e'n ertare.



marți, 17 noiembrie 2020

 

17 NOIEMBRIE 1855

Exploratorul britanic DAVID LIVINGSTONE a devenit primul european care a văzut CASCADA VICTORIA,

una dintre cele mai mari cascade din lume, 

aflată la granița actuală dintre Zambia și Zimbabwe

Cea mai largă "perdea de apă" din lume

CASCADA VICTORIA

l".




**

LIVINGSTONE, David (13 mart. 1813, Blantyre, Lanarkshire, Scoția 1 mai 1875, Chitambo, Rhodesia de Nord), misionar, călător și explorator scoțian, considerat cel mai mare explorator al Africii.

După 1852 se consacră în întregime explorîrii, în ciuda unei sănătăți precare și a absenței mijloacelor materiale și financiare, realizând trei mari expediții. Prima (1853-1856)începe urcând, în 33 bărci(cu 160 de oameni) pe fluviul Zambezi, Înaintează pe acesta până la lacul Dilolo (descoperit la 20 februarie 1854), apoi o ia spre vest, descoperă izvoarele râului Kassai. afluent al fl. Congo=Zair, și străbate bazinul acestuia din urmă și, în continuare Pod. Lunda, până la Luanda(Angola) pe tărmul atlantic. Rămâne acolo timp de trei luni, apoi Livingstone realizează prima traversare V-E a continentului (20 sept. 1854 - 20 mai 1856): navighează în amonte pe râul Bengo, trece apoi în bazinul fluviului Zambezi, coborând pe acesta descoperă (17 noiembrie 1855) faimoasa cascadă pe care o numește Victoria (în onoarea Reginei Marii Britanii) - singura denumire britanică pe care a dat-o în decursul întregii sale activități de explorator -, și ajunge pe țărmul Oc. Indian, la Quelimane. Dobândește o mare celebritate.

Silviu Neguț - Căutători de noi tărâmuri - dicționar de exploratori și călători


**

Cea mai întinsă cascadă a lumii, pe care descoperitorul David Livingstone a denumit-o după suverana lui, este opera granduoasă a fluviului Zambezi. Profund impresionat de uimitorul fenomen, Livingstone nota în jurnalul său:

"Și îngerii s-ar bucura de un asemenea spectacol"